Carro de combat Leopard.
Carro de combat Leopard.

El Grup Republicà al Congrés registra una bateria d’iniciatives parlamentàries per esclarir el cas de l’empresa estatal Defex, que segons Anticorrupció va subornar funcionaris saudites per a vendre’ls armament

El grup d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha registrat avui una bateria d’iniciatives parlamentàries amb l’objectiu de posar llum sobre el cas de l’empresa armamentista estatal Defex, dissolta el 2016 i acusada de vendre armes a l’Aràbia Saudita pagant comissions a diversos càrrecs del règim. La Fiscalia Anticorrupció porta anys investigant aquesta empresa, participada en un 51% per l’estatal Sociedad Española de Participaciones Industriales (SEPI), amb l’objectiu de destapar un sistema de suborns institucionalitzats a funcionaris i alts càrrecs de governs estrangers amb els quals es negociava l’exportació d’armament i munició. Una trama corrupta que hauria desviat 220 milions d’euros.

Recentment ha estat notícia una branca d’aquesta investigació, la que posa el focus sobre 11 contractes a l’Aràbia Saudita entre els anys 2005 i 2014. En l’escrit remès pel Fiscal Anticorrupció al jutge hi figura la detecció de suborns en aquests contractes a través del pagament per valor de 100 milions d’euros a diversos comptes a paradisos fiscals de funcionaris saudites, i inclús de l’agregat militar a l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Espanya durant la mateixa etapa, Al Shamuary.

Esquerra ha demanat la compareixença en seu parlamentària de la Ministra de Defensa, Margarita Robles, i també ha registrat diverses preguntes dirigides al govern de l’Estat, per tal que esclareixi la gestió del ministeri sobre aquestes suposades irregularitats a la venda d’armament i per què van fallar els sistemes de control. A més, ha registrat una Proposició No de Llei per tal d’aportar a la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats tota la informació sobre el cas i elaborar un informe en relació a Defex i la seva activitat.

A les preguntes dirigides al Govern, el diputat Joan Josep Nuet demana explicacions sobre diverses de les afirmacions del mateix Fiscal Anticorrupció, com ara que existia una “absoluta manca de qualsevol sistema d’organització i control dels fons que administrava” Defex. En aquest sentit, reclama al govern de l’Estat que concreti quin seguiment feia de l’activitat de l’empresa i de quina manera garanteix el control públic sobre els recursos que gestionen les empreses públiques en el marc del Ministeri de Defensa.

Pots consultar les diverses iniciatives parlamentàries registrades aquí: