El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

Els republicans, juntament amb altres partits independentistes, reclamen una comissió d’investigació que abordi les ingerències polítiques de la ultradreta militar

El Grup Republicà al Congrés dels Diputats ha registrat aquest dimarts una proposta de creació d’una comissió d’investigació sobre la presència de l’extrema dreta a les forces armades, i sobre les possibles ingerències, a través de la jerarquia militar, en els poders executiu i legislatiu. “No cal ser d’Esquerra per saber que l’exèrcit espanyol té reminiscències clares, objectives, de l’època del franquisme i la dictadura”, assenyala el portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián, que recorda que les darreres setmanes “hem vist coses que haurien d’avergonyir qualsevol demòcrata”.

El document registrat avui al Congrés juntament amb EH-Bildu, Junts per Catalunya, la CUP i el BNG, recull alguns dels exemples recents en què s’ha visualitzat els vincles de l’extrema dreta amb l’estament militar, com ara les filtracions de converses de grups de whatsapp en què alguns oficials a la reserva demanaven l’afusellament de milions de ciutadans, membres de l’exèrcit cantant himnes de la División Azul, les apel·lacions a la intervenció del rei Felip VI com a cap de l’exèrcit, així com el llenguatge “guerracivilista i antidemocràtic” de pronunciaments, cartes i comunicats per part de comandaments de l’exèrcit.

Per primer cop en molts anys es respira un cert aire colpista
Gabriel Rufián Portaveu del Grup Republicà al Congrés

“Aquest constant degoteig d’evidències constata la presència extensa de l’extrema dreta franquista a les forces armades, així com la seva voluntat d’influir constantment en la vida pública i les decisions polítiques”, constata el text, que defensa que els poders públics tenen l’obligació “d’eliminar d’arrel tota pulsió filofeixista” i lamenta que l’actual ministra socialista de Defensa, Margarita Robles, hagi restat importància a aquesta problemàtica.

“Per primer cop en molts anys es respira un cert aire colpista. Els reservats dels restaurants es murmuren entre sí una altra vegada”, alerta Gabriel Rufián. El portaveu republicà a Madrid posa com a exemple que “a través d’alguns digitals i mitjans de comunicació molt importants, i evidentment a través del braç polític d’aquest colpisme, que és Vox”, s’han difós missatges “que qualifiquen a un govern escollit democràticament com a il·legítim”. “A partir d’aquí tot pot passar”, avisa. En aquest sentit, subratlla que investigar aquests fets al Congrés és una proposta que “va més enllà de les sigles”, sinó que es tracta de "si ets demòcrata o no”.

Consulta la petició de la comissió d’investigació aquí: