Esquerra demana al govern espanyol regularitzar la situació de les persones migrades

Els republicans presenten iniciatives al Congrés i al Senat per reclamar a l’Estat que concedeixi permís de residència i treball a les persones en situació administrativa irregular

A l’Estat Espanyol existeixen centenars de milers de persones, de diverses nacionalitats, que per diversos motius es troben en situació administrativa irregular i que davant una crisi sanitària com l’actual es troben desemparades. Per aquest motiu, Esquerra Republicana ha presentat aquest dimecres al Congrés i al Senat dues iniciatives que insten el govern espanyol a regularitzar la situació d’aquestes persones migrades. Els republicans alerten que la crisi de la Covid-19 agreuja aquesta situació irregular, condemna a moltes persones a viure en situacions vitals i socials indignes i dificulta la feina de trobar un treball o un habitatge decent.

En una moció presentada al Senat, el grup d’Esquerra Republicana – Eh Bildu reclama a l’Executiu que regularitzi, amb efectes immediats i amb opció de pròrroga, a totes les persones que es troben en situació administrativa irregular a l’estat. Per altra banda, la Proposició no de Llei (PNL) registrada al Congrés dels Diputats fa èmfasi en la regularització per la via d'urgència en els àmbits sanitari, de les cures i agrícola.

La moció al Senat posa de rellevància que la regularització de les persones migrades permetria, més enllà de garantir els drets laborals i socials d’aquestes persones, aflorar l’economia submergida, diluir el col·lapse als jutjats del Contenciós Administratiu pels processos d’expulsió ja iniciats i permetre la seva col·laboració econòmica i social davant de la crisi generada per la Covid-19.

Els republicans, que han reclamat insistentment la derogació de la Llei d’Estrangeria, apunten que fins i tot sense una derogació total és possible, durant la crisi del coronavirus, establir una proposta de regularització amb possibilitat de pròrroga, que dins del marc actual es pugui aplicar de forma àgil i amb garanties per donar solucions reals a totes les persones migrades, atorgant els permisos de residència i treball.

En la PNL al Congrés, els republicans demanen suprimir durant 6 mesos el requisits de 3 anys d’estada en el procediment d’arrelament social per a totes aquelles persones que presentin una oferta de treball de 3 mesos o més per a exercir en l’àmbit de les cures a persones grans, social i sanitari, a més del sector agrícola.

Entre les mesures que reclamen al govern de l’estat també es troba el reconeixement provisional dels títols formatius de l’àmbit sanitari de les persones amb residència a Espanya, així com facilitar el procés d’autorització de residència i treball als professionals de la medicina i la infermeria.

Podeu consultar els documents registrats aquí: