Esquerra Republicana es mostra satisfeta de l’eliminació de la sedició i les seves implicacions en matèria antirepressiva

Els republicans i republicanes refermen el seu compromís amb la negociació i continuen la lluita cap a l’amnistia i l’autodeterminació

Esquerra Republicana es mostra satisfeta d’haver fet passes endavant en matèria antirepressiva a través de la derogació del delicte de sedició. Els republicans afirmen que avui es pot constatar que la reforma del Codi Penal suposa un benefici col·lectiu, no només per a l’independentisme, sinó per al conjunt dels demòcrates.

Tal com ha vingut defensant ERC, la interpretació que el Suprem va fer de la sedició en la sentència de l’1 d’Octubre obria la porta a condemnar altres moviments pacífics per aquest delicte. Així doncs, valora positivament el reconeixement, per part del mateix jutge Llarena, que no hi ha cap substitució del delicte de sedició sinó que se n’ha produït l’eliminació efectiva. Avui, asseguren els republicans, ningú no ho pot posar en dubte. A més, això acosta, admet Llarena, a “la despenalització” dels fets de l’1 d’Octubre.

Els republicans han apuntat reiteradament que l’entrada en vigor de la reforma millora les condicions objectives, ara i a futur, per a totes les persones represaliades. És per això que posen de relleu la importància de la negociació com a mecanisme de resolució de conflictes, i refermen la seva aposta per aquesta via. De tota manera, també es mostren conscients del marge interpretatiu que encara resta a la judicatura espanyola a l’hora d’aplicar el nou marc normatiu.

Per això, els republicans i republicanes seguiran batallant, tant jurídicament com política, per posar fi a la repressió. Esquerra Republicana defensa l’amnistia com la millor eina per aturar la repressió derivada de l’1 d’Octubre perquè és la via que garanteix més justícia. ERC treballa per assolir aquest objectiu, així com el de garantir el dret a l’autodeterminació perquè Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur en un referèndum.

En relació a les implicacions que el posicionament de Llarena pot tenir en les causes obertes de les persones exiliades, ERC respectarà totes les decisions personals que se’n derivin. Pel que fa a la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ella mateixa ha assegurat, des de Ginebra, que aquesta informació mereix “una valoració política, jurídica i personal en profunditat”. Per això, demana “prudència” i apunta que, “tal com ha fet els darrers gairebé 5 anys a l’exili”, no prendrà “decisions de forma precipitada ni imminent”.

Etiquetes