'Apel·lem a tota la ciutadania que veu en la condemna dels presos polítics una greu injustícia i un atac als nostres drets a sortir al carrer'

Partits polítics i una trentena d’entitats han unit forces per preparar la resposta a la sentència en un acte conjunt per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre

Qualsevol sentència que no sigui absolutòria, la considerarem injusta. El 20 de setembre i l’1 d’octubre de 2017 vam exercir drets fonamentals com el dret a manifestació, el dret d'autodeterminació o el dret a la participació política, i l’exercici d’aquests drets en cap cas pot ser considerat delicte en una democràcia.

Les acusacions de rebel·lió i sedició sobre les que s’ha construït el judici són falses, i només es poden entendre des d’una lògica autoritària de repressió política.

Volem recordar que les 9 persones que porten pràcticament dos anys empresonades preventivament, així com totes les persones que s’han hagut d’exiliar per evitar la presó, han patit ja una situació d’injustícia i abús intolerable.

Així mateix, subratllem que el judici al Tribunal Suprem és només la punta de l’iceberg d’una escalada repressiva que afecta desenes de ciutadans i ciutadanes d’aquest país. Ho demostren els nous empresonaments. O la persecució d’humoristes, de mestres , de sindicalistes, de periodistes, de tuitaires...

La repressió ni comença ni acaba amb aquest judici. Es tracta d’una causa general contra tot un moviment polític i democràtic amb l’únic objectiu d’aturar-lo i d’intentar destruir-lo ara que cada cop és més massiu i majoritari.

L’estat espanyol, des de 2010, ha desatès totes les demandes de la majoria social i política de Catalunya, i ha renunciat al diàleg polític per resoldre el conflicte de fons. Ara, amb l’escalada repressiva, les institucions de l’Estat han fet un pas més i han criminalitzat el dret a l’autodeterminació. I nosaltres repetim que l’autodeterminació no és un delicte, és un dret, perquè exercir la democràcia mai pot ser delicte.

Aquesta escalada repressiva, la presó i l’exili dificulten la recerca d’una solució democràtica al conflicte polític. Davant les injustícies, una societat madura i democràtica com la nostra no pot restar callada. La desobediència civil i la mobilització ciutadana pacífica són els principals instruments que té la ciutadania per respondre als abusos de poder i les situacions d’injustícia.

Per això, apel·lem a tota la ciutadania que veu en la condemna dels presos polítics una greu injustícia i un atac als nostres drets a sortir al carrer i a participar d’un nou marc de mobilitzacions.

Una resposta que anticipa la nostra voluntat de tornar a exercir tots aquells drets que en són vulnerats. Una resposta que esperem massiva i el màxim de plural com ho demostra la fotografia que estem immortalitzant en aquest centre de votació de l'1 d'octubre. Avui en som molts, aquí. Plurals i transversals. Perquè la resposta a una sentència injusta ens interpel·la a totes i a tots.

La sentència condemnatòria als líders polítics i socials del país suposarà el major atac als nostres drets fonamentals. I per tant, avui fem una crida al conjunt de la ciutadania a respondre de manera massiva des de la lluita no-violenta i la desobediència civil.