El Parlament reclama l'alliberament i l'arxivament de la causa contra els represaliats del 23S

Els diputats sobiranistes reclamen una investigació davant de les possibles vulneracions de drets fonamentals contra els nou detinguts

El Parlament ha reclamat aquest dimecres que s'alliberi de forma immediata i s'arxivi la causa dels nou detinguts el 23 de setembre, molts d'ells encara empresonats i acusats de terrorisme. La cambra ho ha aprovat avui arran d'una proposta de resolució conjunta d'Esquerra Republicana, amb JxCat i la CUP, i amb el vot puntual dels comuns en algun punt. Amb presència dels familiars a l'hemicicle, els diputats sobiranistes també han demanat que s'investiguin si s'han produït situacions de vulneracions de drets fonamentals i de manca de garanties processals, i de fet també demana que organismes internacionals s'hi impliquin.

Mentre tot això no passi, els diputats també han demanat que se'ls traslladi a presons catalanes, que s'acabi el règim d'aïllament, i que els represaliats tinguin coneixement dels fets de què se'ls acusa. En aquest context, la resolució del Parlament també condemna la "politització i l'opacitat" de l'Audiència Nacional, denuncia i reprova les filtracions del sumari i la "criminalització pública" dels detinguts.

I com a conclusió, els diputats adverteixen que s'ha instrumentalitzat el delicte de terrorisme amb finalitats polítiques i en aquest sentit denuncien que, com a conseqüència, tot plegat comporta una criminalització del dret de protesta i a la dissidència política.

Durant el debat parlamentari, el diputat republicà José Rodríguez s'ha expressat precisament en aquest sentit i ha advertit que l'Estat vol criminalitzar qui qüestiona el poder. "Denunciar els abusos no és anar contra la independència judicial", ha afegit. De fet, "els que defensem la independència judicial no volem que sigui utilitzada de forma sistemàtica per cometre abusos contra els dissidents; qüestionem que s'apliqui el codi penal de l'enemic al dissident i que s'abusi del delicte de terrorisme per aplicar mesures cautelars sobredimensionades com fa l'Audiència Nacional", ha etzibat Rodríguez.

És en aquest context que el diputat republicà ha advertit que la dissidència té diversos rostres, més enllà de l'independentisme, i que n'han patit les conseqüències col·lectius sindicals i del 15M, entre d'altres. "I demà pot ser qualsevol de vostès si qüestionen l'status quo. Si això passa, ens trobaran al seu costat fins i tot els que avui no doneu suport aquesta proposta de resolució, perquè tothom pot patir abusos d'una justícia espanyola polititzada i instrumentalitzada pel poder", ha conclòs.