Esquerra Republicana irromp com a primera força a les municipals i s’enforteix a l’àrea metropolitana

Els republicans fan un salt endavant amb un 30% més de regidors i recollint un 62% més de vots que fa quatre anys

3.107 regidors i regidores
819.845 vots
342 municipis amb victòria d’Esquerra

Són només algunes de les xifres que expliquen els resultats històrics d’Esquerra Republicana aquest 26 de maig, els millors en més de 80 anys. Unes eleccions, les d’aquest diumenge, que fan que els republicans irrompin com a primera força a tot el país, com ja va passar a les eleccions espanyoles del 28A, i que permeten als republicans enfortir-se clarament a l’àrea metropolitana.

De fet, els resultats d’aquest diumenge enllacen directament a les xifres del 12 d’abril de 1931, quan l’Esquerra de Francesc Macià i Lluís Companys va obtenir 3.219 regidors, una victòria aclaparadora que van donar pas a la República estroncada per la dictadura franquista. Des de les eleccions del 1979, però, el creixement dels republicans ha avançat exponencialment. I aquest diumenge ERC ha aconseguit un 30,3% més de regidors que fa quatre anys, mentre que en vots absoluts el creixement és d’un 61,8% respecte les municipals de 2015.

  Esquerra Republicana irromp com a primera força a les municipals i s’enforteix a l’àrea metropolitana

Més enllà de les xifres absolutes, però, la força dels republicans és evident quan la mirada va al detall. D’entrada, Barcelona és i serà la punta de llança d’aquesta victòria d’Esquerra situant Ernest Maragall com a alcalde republicà de la capital per primer cop 80 anys després. Sense cap mena de dubte, però, la jornada també porta escrit el nom d’altres ciutats.

A Lleida, amb 7 regidors (+4), el projecte republicà ha desbancat en una pugna frec a frec el socialisme, que portaven 40 anys guanyant a la Paeria, i a Tarragona amb 7 (+3) un empat en regidors obre la porta a una alternativa de govern sobiranista. Com a Manresa, amb 8 (+1), que la balança s’ha decantat finalment, en vots, per Esquerra Republicana. Els republicans també són primera força a Blanes, amb 5 (+3), Salt amb 7 (+2), Palamós amb 10 (+4), Amposta amb 16 (+5), Cambrils amb 6 (+2) i La Bisbal d’Empordà amb 6 (+1).

Les urnes també han dibuixat una altra tendència clara. La petjada d’Esquerra a l’àrea metropolita, que es consolida i s’enforteix en ciutats com L’Hospitalet de Llobregat, on els republicans són segona força. I tot i que lluny de la majoria, també a Viladecans Esquerra guanya terreny, com a Sant Adrià del Besòs, que se situa en segona força. Destaquen també els tres regidors que representaran per primera vegada a la història Esquerra Republicana a Santa Coloma de Gramenet.

Mataró també ha fixat Esquerra com a segona força i contrapès alhora del socialisme. I l’empremta és clara a Molins de Rei, on els republicans escalen fins a la tercera posició, i a Cerdanyola del Vallès que de tercera posició passa a segon lloc. També a Vilanova i la Geltrú, Esquerra passa de quarta a segona posició i empata en regidors i amb pocs vots de diferència de la primera força.

Sant Quirze del Vallès és només un dels 257 municipis on Esquerra ha obtingut majoria absoluta aquest 26M. Són exemple també de majoria absoluta d’Esquerra ciutats i viles com Palamós, Flix, Balaguer, Falset, Cardona, Solsona, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Agramunt i Sant Andreu de Llavaneres.

Els resultats d’aquest diumenge a barris, pobles i ciutats també suposen per Esquerra guanyar amb claredat en 19 del 40 consells comarcals de Catalunya.