Vergés, al Parlament: “Doneu-nos les eines amb els pressupostos; i apreteu també l’Estat, no hi pot haver tanta descompensació”

La consellera de Salut aposta per un "desconfinament progressiu" en funció de les dades

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reclamat aquest dimecres als grups parlamentaris que dotin d'eines al Govern per fer front a la pandèmia de la Covid-19. En concret, els ha urgit a aprovar els pressupostos, després d'haver perdut un mes pel bloqueig de Cs al Consell de Garanties Estatutàries. Amb l'aval unànime d'aquest òrgan als comptes d'Economia, Vergés ha apel·lat a la responsabilitat de la cambra per tirar-los endavant.

"Com a Govern, estem assumint la responsabilitat i la gestió de crisi i arribats a aquest punt, tothom n'ha d'assumir. Ens demaneu que fem, que fem, que fem, que ens responsabilitzem d'això i de més enllà; hem de tenir les eines per poder-ho fer i els pressupostos en són una", ha argumentat Vergés en la compareixença telemàtica al Parlament.

I en aquest mateix sentit ha recordat als grups la "descompensació" de la inversió que ha fet l'Estat respecte a la Generalitat. Per combatre el coronavirus, l'estimació de despesa és de 1.800 milions d'euros i per tant "el sobrecost s'haurà d'assumir de forma solidària". Per ara, el Govern ja ha avançat 80 milions del fons de contingència; de la partida que ha mobilitzat l'Estat, 51 pertoquen a Catalunya. "Aquesta descompensació no pot ser", ha advertit Vergés. Sobretot tenint en compte que és l'Estat qui té capacitat per finançar-se amb grans impostos, accés als mercats i avals del BCE. "Apreteu l'estat espanyol, també", ha esperonat els grups.

Durant la seva compareixença, Vergés ha fixat l'àmbit residencial com una prioritat del Govern i ha subratllat el pla d'acció conjunt amb Afers Socials per atendre les persones grans de forma més coordinada amb Salut. "Esperem poder posar un impuls en la gestió de les residències perquè ara estem en el moment de poder-ho fer. Això no vol dir que no hàgim fet res abans; de fet, fa setmanes que treballem, Afers Socials i Salut, coordinadament", ha afegit.

De fet, Vergés ha posat èmfasi en l'anticipació del Govern -"vam ser els primers"- en demanar que es restringissin les visites a la gent gran. "Els grups de risc els haurem de seguir cuidant, que les persones més vulnerables són els avis i les àvies", ha afegit recordant que la Covid19 afecta tota la població. "I la consciència col·lectiva de tothom és l'única que ens pot ajudar en la gestió de l'epidèmia; estem demanant mesures impensables al segle XXI i en democràcia, estem limitant la llibertat de moviments; i és imprescindible que els ciutadans entenguin per què", ha afegit la consellera.

Desconfinament progressiu

En aquest context, ha augurat que tard o d'hora arribarà una "nova normalitat". "No hem de posar dates estrictes, haurem de tenir en compte les dades. Serà un desconfinament progressiu, no pot ser de cop pel risc d'un rebrot alt", ha afegit en explicar-se davant dels grups parlamentaris telemàticament. De fet, ha mantingut sobre la taula les mesures higièniques i de distanciament social i en aquest sentit ha caldran mesures per controlar, per exemple, acumulacions en espais com el metro.

Vergés també ha aprofitat la compareixença davant dels grups per repassar les actuacions que ha dut a terme el seu departament des de l'inici de l'epidèmia. Més enllà de la gestió assistencial de salut pública, la consellera ha explicat que els espais que s'han habilitat, com ara pavellons, per descongestionar els hospitals hauran de servir també, a mesura que s'abaixi la corba, permetre retornar la capacitat assistencial pròpia dels centres amb operacions i diagnòstics no-urgents que s'han ajornat.També ha estimat que s'arribarà cada setmana als 9 milions d'unitats de material de protecció necessàries -normalment eren 500.000 per setmana.

Etiquetes