Raül Romeva, durant la roda de premsa a la Seu Nacional d'Esquerra Republicana / Marc Puig
Raül Romeva, durant la roda de premsa a la Seu Nacional d'Esquerra Republicana / Marc Puig

Els republicans posen fil a l’agulla per projectar el partit cap al futur, incloent la situació política actual, les línies prioritàries de l’Agenda 2030 i posant l’horitzó al 2040 i 2050

Esquerra Republicana celebrarà una Conferència Nacional el març del 2022, en la qual es votarà una ponència política que actualitzarà l’ideari polític del partit i marcarà la seva estratègia de futur. El vicesecretari general de Prospectiva i Agenda 2030 d’Esquerra Republicana, Raül Romeva, ha defensat que aquesta estratègia estigui alineada amb els objectius de desenvolupament sostenible: “Volem projectar no només els reptes nacionals com a país, sinó també posar-nos al servei dels reptes globals”.

“Tenim moltes raons per respondre per què som independentistes; la pregunta que volem consolidar en un document explícit és per a què som independentistes, què volem fer”, ha explicat Romeva en roda de premsa. El procés per elaborar aquest document, la ponència, ja ha començat: “S’estan redactant els primers esborranys, que se sotmetran a la militància perquè els debati i esmeni fins a obtenir un document consolidat”. De fet, Romeva ha explicat que una comissió específica hi està treballant.

El vicesecretari també ha detallat que el text inclourà tres capítols: la situació política present o circumstancial; les línies prioritàries de cara al 2030; i l’horitzó 2040 i 2050, “la perspectiva de situar l’organització i el país en una vocació global”.

 Marta Vilalta també ha intervingut a la roda de premsa / Marc Puig
Marta Vilalta també ha intervingut a la roda de premsa / Marc Puig

Esquerra no descarta rebutjar totalment els pressupostos de l’Estat

Per altra banda, en la mateixa roda de premsa, la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha volgut destacar que aquesta setmana és clau a nivell pressupostari. “A Catalunya, el Govern de la Generalitat segueix negociant amb la CUP com a soci prioritari per concretar el projecte de pressupostos per al 2022 i poder-los aprovar al Parlament”, ha explicat. “S’està treballant per incorporar-hi els acords d’investidura i també per traduir-hi a nivell concret els grans reptes del país vinculats a quatre grans revolucions que donin resposta a les necessitats de la ciutadania”, ha afegit, referint-se a les transformacions social, verda, feminista i democràtica a què es va comprometre el president Pere Aragonès i que formen part del pla de Govern.

Alhora, a nivell de l’Estat, Vilalta ha explicat que s’han produït les primeres reunions amb el govern espanyol per conèixer les xifres del seu projecte de pressupostos i obrir una negociació. Els republicans han fet avinent als socis de govern espanyols, PSOE i Podemos, què és el que consideren imprescindible per obrir aquesta negociació: “Cal generar condicions favorables, i això vol dir complir els acords ja subscrits als anteriors pressupostos”, ha dit Vilalta. Al mateix temps, “és necessari un clima de confiança per seguir negociant i arribar a nous acords”, ha prosseguit, “i per a això és imprescindible protegir el català en la llei de l’audiovisual”. Una llei que, per ara, no contempla una quota mínima de presència del català a les plataformes.

“A hores d’ara, des de la permanent d’Esquerra Republicana no hem descartat la presentació d’una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat”, ha alertat la portaveu, tot recordant que el límit per presentar aquesta esmena, que suposaria un rebuig total als pressupostos, és divendres 29 d’octubre. “En funció de com vagin els propers dies, acabarem de prendre una decisió; la pilota és a la teulada de l’Estat”, ha clos.