Esquerra Republicana alerta la comunitat internacional dels riscos en l’aplicació de la llei d’amnistia i fa una crida a emparar els drets fonamentals

Els republicans faran arribar una carta al Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa i les Nacions Unides que reivindica l’amnistia i alerta dels perills de la seva aplicació per part de la judicatura espanyola

L’endemà de l’aprovació de la Llei d’Amnistia, Esquerra Republicana farà arribar aquest divendres una carta a múltiples personalitats de les principals institucions europees i internacionals: Parlament Europeu, la Comissió Europea, el Consell d’Europa i les Nacions Unides. En totes elles, els republicans hi tenen representació o bé hi mantenen interlocució.

La carta alerta aquestes institucions dels “interessos partidistes o personals de part de la judicatura espanyola” a l’hora d’implementar la llei, en una referència implícita a la possibilitat que els jutges abusin del dret, tal com els republicans han denunciat en altres ocasions com l’aplicació dels indults parcials o la reforma del Codi Penal. Així mateix, la missiva fa una crida a la comunitat internacional a emparar els drets i llibertats fonamentals, l'Estat de Dret i la democràcia.

El text també informa sobre la recent aprovació de la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats, i recorda la importància d’aquesta, no només per a posar fi a la repressió, sinó també per dotar de garanties i d’equitat entre les parts el procés negociador que ara ha d’abordar l’exercici del dret a l’autodeterminació.

Així, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet arribar la missiva al Comissari Europeu de Justícia, Drets Fonamentals i Ciutadania, Didier Reynders, i a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Per la seva banda, la candidata a les eleccions europees Diana Riba ha enviat els documents a la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, als eurodiputats i eurodiputades amb qui va compartir cambra la darrera legislatura (excepte els grups d’extrema dreta), i a la resta de candidats a presidir la Comissió Europea després de les eleccions del 9-J (Spitzenkandidaten).

També la senadora i única membre independentista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE per les seves sigles en anglès), Laura Castel, ha difós la carta a la secretaria general del Consell d’Europa, el Comissari de Drets Humans del Consell d’Europa; i el Director General de Drets Humans i Estat de Dret del Consell d’Europa, entre d’altres.

A més, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha compartit els documents amb la Comissió de Venècia, després de la reunió que van mantenir en el marc de la visita de la comissió el mes de febrer.

Finalment, la carta també s’ha fet arribar a diversos relators i l’alt Comissionat de Drets Humans de Nacions Unides a través de la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, i la consellera Serret.