Avui, 14 d’abril, es commemoren els 89 anys de la proclamació de la República catalana per part de Francesc Macià, una data molt significativa en la història d’Esquerra Republicana. Any rere any, el partit republicà ha aprofitat l’efemèride per celebrar una gran festa i donar un reconeixement a la militància més experimentada per la seva imprescindible tasca en el si de l’organització.

Enguany, però, l’emergència sanitària pel coronavirus i l’obligat confinament des del passat 13 de març ho han fet impossible. És per això que la formació republicana commemora el dia de la República de forma telemàtica a les xarxes socials, amb diferents vídeos i missatges amb el hashtag #BonDiaDeLaRepública.

Per reivindicar la proclamació de fa gairebé 90 anys, Esquerra Republicana ha llençat un vídeo en el que recorda la rellevància dels balcons, precisament ara que han pres importància pel confinament. Uns balcons reivindicatius, plens d’identitat i personalitat, i un de ben especial, el balcó de la memòria "que mai es rendeix, que sempre roman ferm i esperançador, i que ens empeny a seguir lluitant”. És el balcó de la Generalitat, en el qual, un 14 d’abril de fa 89 anys, Francesc Macià proclamava la República catalana.

República és posar al centre del debat els drets, les llibertats i la igualtat d’oportunitats
Marta Rovira Secretària general d'Esquerra Republicana

Els missatges a les xarxes socials han continuat amb els vídeos de diferents líders del partit, com el de la secretària general, Marta Rovira, que des de l’exili ha denunciat la justícia arbitrària i subordinada als poders fàctics de l’Estat espanyol, i ha recordat que “República és posar al centre del debat els drets, les llibertats i la igualtat d’oportunitats”.

Per la seva banda, el coordinador nacional i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha posat èmfasi en la democràcia: “la República és un estat que dona el poder al poble. Som el 14 d’abril i som l’1 d’octubre. Només amb allò que és públic ens en sortirem”.

La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, ha assegurat que República és “independència i llibertat”. "República és desfer-se de les clavegueres de l’Estat i del centralisme militar que ho justifica tot per la 'sagrada' unitat”, ha afegit.

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha dit la seva: "República és radicalitat democràtica i transparència. Ens mereixem deixar enrere un estat caduc, corrupte i hereu del franquisme”, ha conclòs.

Podeu veure la resta de missatges dels dirigents d’Esquerra Republicana seguint les piulades amb l’etiqueta #BonDiaDeLaRepública.