Oriol Junqueras i Raül Romeva, arribant al Parlament  per comparèixer a la comissió del 155
Oriol Junqueras i Raül Romeva, arribant al Parlament per comparèixer a la comissió del 155

Els diputats Orobitg i Espigares concluen la comissió d'investigació, i assenyalen una vulneració de drets civils i polítics, reclamen l'autodeterminació i una reparació econòmica per l'impacte del 155

L'aplicació de l'article 155 va impactar amb duresa i intencionalitat a les institucions, a la societat i a l'economia catalana des de tots els angles, i va minar absolutament qualsevol opció de defensa dels drets i les llibertats civils i polítiques. Ni la destitució del Govern, ni el paper del rei, ni els atacs i les intromissions als drets de la ciutadania, a les institucions i a l'economia van laminar, però, la majoria social a favor de la República Catalana. Així ho constaten les conclusions que han presentat els diputats d'Esquerra Republicana Jordi Orobitg i Gemma Espigares a la comissió d'investigació sobre el 155.

Després de mesos de compareixences -inclosa la del Govern cessat i empresonat i de dirigents a l'exili-, els republicans conclouen que el principal responsable va ser el govern que presidia Mariano Rajoy però alerten també de la "complicitat imprescindible" del PSOE i de Cs per "executar un cop la a democràcia". Així com de la utilització del Senat i de diferents poders de l'Estat per frenar la via política.

Per tot plegat, els republicans volen que el Parlament constati que:

  1. No hi pot haver una solució al conflicte polític a Catalunya que no estigui basada en el consentiment explícit de la ciutadania de Catalunya. S'ha de renunciar a la coacció jurídica i a l'ús de la violència
  2. L'única garantia possible per a reconèixer la democràcia territorial de l'Estat és el reconeixement explícit i l'exercici del dret a l'autodeterminació.
  3. El discurs del rei el 3O va emparar el 155 i l'aplicació del dret penal de l'enemic contra l'independentisme. En ple escàndol per les investigacions per presumpta corrupció del rei emèrit, els republicans assenyalen el paper de Felip VI i una "intervenció agreujada per la conxorxa de l'establishment per a convertir la inviolabilitat en impunitat criminal". I per això consideren necessari, "per salut democràtica", l'abdicació de Felip VI, una investigació exhaustiva sobre les interferències polítiques i la corrupció de la Monarquia Borbònica, i un referèndum sobre monarquia o república a la resta de l'Estat.
  4. És imprescindible que qualsevol nou acord territorial s'acompanyi d'una reforma profunda de l'estament judicial
  5. El 155 va ser instrumental per a donar peu de sortida a una persecució judicial contra el Govern, punta de l'iceberg de la causa general contra centenars de ciutadans. Només es pot reconduir amb una llei d'amnistia
  6. L'aplicació del 155 va vulnerar els drets democràtics del conjunt de la ciutadania: destituint el Govern, imposant una convocatòria electoral: empresonant un candidat a la presidència i bloquejat el nomenament de consellers.

També hi ha conclusions en clau econòmica i de seguretat. En aquest sentit, els republicans proposen al departament d'Interior "retornar al model d'ordre públic previ al 155" i que es va esbossar precisament al Parlament. Després del retrocés democràtic en drets com el de protesta durant el 155, els republicans demanen a la conselleria que reverteixi pràctiques, tàctiques i elements que s'han posat en pràctica també els darrers mesos i que "havien estat abolits".

En l'àmbit econòmic i financer els diputats d'Esquerra assenyalen una "guerra bruta" i veuen en el reial decret llei per al trasllat de seus un intent de "perjudicar" l'economia catalana. Els republicans creuen que va ser especialment eloqüent la intervenció dels responsables de 'laCaixa' i del Banc Sabadell en aquest sentit: "Com a mostra de submissió, el suport [de les entitats] a la política del govern espanyol es va ampliar al trasllat de les participades industrials i asseguradores de tals entitats, així com a l'emissió de comunicats de recolzament a les mesures del govern de l'estat".

Per tot plegat, Esquerra no només demana que es derogui aquest decret llei sinó que el govern espanyol reconegui i repari amb un fons extraordinari l'impacte del 155: 1.800 milions d'euros que van impactar principalment a les entitats socials i a la població més vulnerable. Finalment, també volen aprovar al Parament que el govern espanyol deixi sense efecte la intervenció financera de la Generalitat (executada el 2015 amb el pretext de la llei d'estabilitat pressupostària) i més tenint en compte ara el context de crisi actual.

Us adjuntem les conclusions senceres!

 En aquesta imatge, els diputats Jordi Orobitg i Gemma Espigares
En aquesta imatge, els diputats Jordi Orobitg i Gemma Espigares