La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig

Vilalta: “Tots els actors polítics que participem en aquesta decisió hem de conjugar la garantia del dret de vot i la del dret a la salut pública”

Esquerra Republicana aposta per generar el màxim consens en la decisió d’ajornar o no les eleccions del 14 de febrer i demana que, amb les dades sanitàries sobre la taula, tots els partits assumeixin la responsabilitat de la decisió.

Avui dilluns i també el proper divendres 15 de gener, els partits polítics i el Govern es reuniran per decidir el manteniment o l’ajornament de les eleccions al Parlament. “Tots els actors polítics que participem en aquesta decisió hem de conjugar la garantia del dret de vot i la del dret a la salut pública”, ha dit la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, per qui “les dades i els criteris sanitaris haurien de marcar la decisió”. Esquerra defensa, per tant, fer cas del que aconsellin els criteris sanitaris per no posar en risc cap dret, ni de vot ni a la salut.

Ben tornat, Adrià Carrasco

Per altra banda, Vilalta ha celebrat l’arxivament de la causa contra Adrià Carrasco i que, després de 1.000 dies exiliat a Bèlgica, hagi pogut tornar a Catalunya. “Ben tornat, Adri, una abraçada per a tu i la teva família”, ha dit Vilalta. La republicana ha recordat, però, la injustícia i el patiment que Carrasco ha viscut durant tant de temps i que cal que aquesta alegria sigui extensiva a la resta de represaliats: “Seguirem treballant per aconseguir la llibertat dels presos i preses polítiques i de les persones encausades, i el retorn de la resta de persones exiliades”.


Escoles obertes i segures

La portaveu d’Esquerra també ha volgut fer esment a l’obertura de les escoles després de les vacances de Nadal. “Les dades han demostrat sobradament que el virus ha afectat poc el sistema educatiu, i que la feina ha estat ben feta”, ha asseverat. I és que durant tot el primer trimestre, el 99,39% dels centres han pogut continuar fent classe sense confinar-se, 4 de cada 5 alumnes no han deixat mai d’anar a l’escola i 9 de cada 10 professionals educatius no han hagut de passar per cap confinament. “Els cribratges que s’inicien avui i es faran durant les properes 3 setmanes ajudaran que segueixi sent així”, ha afegit Vilalta, que també ha remarcat que les escoles serien l’últim servei públic a tancar en cas que la pandèmia seguís evolucionant.

“Les escoles són segures i vitals per la cohesió i la igualtat d’oportunitats, i justament per garantir aquests principis republicans, Esquerra Republicana volem guanyar el 14F, per liderar un govern que no deixi ningú enrere i protegeixi els més vulnerables”, ha vinculat la republicana. I ha conclòs: “Volem accentuar aquesta visió de país i volem fer-ho des del capdavant d'un executiu independentista i de progrés”.