La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, aquest dijous al Parlament / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, aquest dijous al Parlament / Marc Puig

Vilalta recorda que l’estat espanyol, “a través del Tribunal de Cuentas, ha construït un cas tergiversant informació sostreta durant l’aplicació del 155” contra la política exterior de la Generalitat

A la repressió política, judicial i policial, hi afegim ara la repressió econòmica”, ha denunciat la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, al Parlament. La portaveu ha portat al ple del Parlament el cas contra una quarantena d’alts càrrecs dels anteriors governs de la Generalitat, per les despeses en política exterior i del Diplocat del 2011 al 2017, que estan citats a declarar el 29 de juny al Tribunal de Cuentas.

La portaveu republicana ha acusat l’estat espanyol d’aplicar, també, la repressió econòmica: “Ara, a través del Tribunal de Cuentas, han construït un cas tergiversant informació sostreta durant l’aplicació del 155 amb l’objectiu de considerar il·legal la que és normal activitat d’acció exterior i amb la voluntat de castigar qualsevol sospita de col·laboració amb el procés d’independència”, ha recriminat. En la seva intervenció Vilalta també ha denunciat que “el jutjat número 13, el TSJC, el Suprem i ara el Tribunal de Cuentas, generen, així, de forma concertada, arbitrària i abusiva una doble penalització pels mateixos conceptes, atacant drets bàsics de les persones represaliades”.

Davant d’aquest context, tant la portaveu com el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, han mostrat “el suport i tota la força a les persones encausades per aquesta causa general contra l’independentisme. A totes, i incloses les seves famílies, que pateixen tant o més que ningú aquesta persecució injusta”, ha afirmat Vilalta. Solé ha estès el suport i ha traslladat la plena confiança i el reconeixement a tots els servidors públics: “Al conseller Romeva i a tot l’equip de delegats i delegades a l’exterior que van posicionar Catalunya a l'opinió internacional i això es vol castigar”, ha indicat.

L’estat espanyol ha emprès la judicialització d’un conflicte sempre s’hauria de resoldre per la via política
Bernat Solé Conseller d'Acció Exterior
 El conseller Solé durant la seva intervenció a la sessió plenària d'aquest dijous / Marc Puig
El conseller Solé durant la seva intervenció a la sessió plenària d'aquest dijous / Marc Puig

A més a més, el conseller Solé ha assegurat que “l’estat espanyol ha emprès la judicialització d’un conflicte que sempre s’hauria de resoldre per la via política. L’independentisme és una causa legítima, reconeguda fins i tot a la Constitució espanyola. Una persona mai hauria de ser jutjada per ser independentista”, ha afegit.

Un tribunal amb herència franquista

Per últim, Marta Vilalta ha recordat que el Tribunal de Cuentas “és un clar exemple de nepotisme, està integrat per un centenar de parents d’alts càrrecs i ministres de PSOE i PP, amb herència franquista inclosa, i que il·lustra la decadència del Règim del 78”.

Així mateix, Vilalta ha fet memòria dels casos flagrants que aquest tribunal no va condemnar: “Recordem quan va revocar la sentència a Ana Botella per vendre pisos protegits a fons voltors o quan ha deixat immune i sense investigar l’ús irregular dels fons reservats de l’estat per part de l’anomenada policia patriòtica”, ha conclòs.