Esquerra Republicana guanya per primera vegada unes eleccions espanyoles a Catalunya

La victòria republicana també es produeix per primer cop a Barcelona, i Marta Rovira assenyala que el resultat avala el projecte polític de la independència i la República

Esquerra Republicana ha obtingut un resultat històric a les eleccions espanyoles del 28 d’abril: 15 escons al Congrés de diputats, gràcies a 1 milió de vots, que són 6 més que els obtinguts el 2016. La secretària general del partit, Marta Rovira, ha assenyalat que “avui, les urnes han avalat, una vegada més, el nostre projecte polític amb absoluta justícia: ha guanyat la independència, l’instrument per construir la República catalana”. Ha afegit que “alguns volien que aquestes eleccions anessin d’amenaça, censura i por, però han anat de perseverança, fermesa i força de la raó fins al final”.

Rovira també ha recalcat la importància de sumar més i més gent al projecte republicà: “És així com creixem, urna rere urna, elecció rere elecció, i avui ens congratulem que hagi estat així”. I és que “l’independentisme ha guanyat 5 diputats més al Congrés i ha pujat 7 punts”. “L'independentisme creix quan no es debat entre ell, quan busca en els seus entorns i fronteres i busca créixer en la diversitat; som un projecte obert, transversal i divers”, ha conclòs.

El candidat d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha dedicat la victòria als presos polítics i exiliats republicans: “Oriol, Raül, Marta, Dolors, Carme, Meritxell, enhorabona! Heu guanyat aquestes generals als vostres carcellers!”. “Catalunya no només no desperta el feixisme, sinó que el combat i el destrueix”, ha prosseguit Rufián, donat que el tripartit de dretes de PP, Cs i Vox, finalment, ha quedat molt lluny d’una possible majoria al Congrés. “No accepteu cap lliçó de ningú, perquè sou d’esquerres i republicans: sou Esquerra Republicana de Catalunya i heu guanyat”, ha sentenciat.

Oriol, ens vas dir ‘a guanyar, a guanyar i a guanyar’, i hem guanyat, guanyat i guanyat en vots i escons al Congrés i al Senat, hem omplert les urnes de groc!
Pere Aragonès Vicepresident del Govern

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha començat dirigint-se directament a Oriol Junqueras: “Oriol, ens vas dir ‘a guanyar, a guanyar i a guanyar’, i hem guanyat, guanyat i guanyat en vots i escons al Congrés i al Senat, hem omplert les urnes de groc!”. Aragonès ha evidenciat que Catalunya ha votat “independència, República, polítiques de progrés i d’esquerres” i, encara que Pedro Sánchez hagi guanyat a Espanya, a Catalunya Oriol Junqueras ha guanyat al Congrés i Raül Romeva al Senat. Per tant, “cal obrir un diàleg i negociació per una sortida política a un conflicte polític, i l’única sortida política és votar en un referèndum d’autodeterminació a Catalunya”.

El vicepresident ha celebrat que Esquerra hagi guanyat per primera vegada unes eleccions espanyoles a Catalunya, però ha alertat que ara “cal guanyar la llibertat: cal un referèndum, l’absolució de tots els presos, el retorn lliure dels exiliats i obrir una nova etapa política”.

Ha tancat les intervencions el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall. “Escolta, Espanya: Catalunya és republicana”, ha exclamat, i ha afegit: “Escolta, Madrid: Barcelona és republicana!”. Maragall ha posat èmfasi en la històrica victòria d’Esquerra a Barcelona, amb 200.000 vots, i s’ha mostrat convençut que “el 26 de maig, Barcelona encara serà més republicana, perquè tindrà un alcalde progressista i republicà”.