Esquerra Republicana exigeix a l'Estat el retorn de competències perquè Catalunya decideixi el seu desconfinament

Marta Vilalta adverteix que si el govern espanyol no retorna les competències, els republicans no facilitaran cap més pròrroga de l'Estat d'alarma

"Després de sis setmanes de decret de l’Estat d’alarma a l’Estat espanyol, des d’Esquerra Republicana som molt crítics amb com el govern de l’Estat l’ha aplicat”. Així de contundent s’ha mostrat la secretària general adjunta i portaveu republicana, Marta Vilalta, que ha reclamat al govern espanyol "el retorn i el traspàs de les nostres competències i poder treballar en un marc de col·laboració i no d’imposició, el que hem vist fins ara”. De no ser així, "Esquerra Republicana no facilitarà cap més pròrroga de l’estat d’alarma”, ha detallat Vilalta després de la reunió de l’Executiva del partit sobre la situació d'emergència.

La portaveu ha assegurat que ara cal "passar de l’Estat d’alarma de recentralització, intervenció, i abús del dret; a l’etapa centrada en la capacitat de decisió des de Catalunya". En aquest sentit, Vilalta ha detallat que el desconfinament per la crisi del coronavirus "l’hem de decidir des de Catalunya, com la resta de mesures que s’hauran d’aplicar a partir d’ara; s’ha de fer de forma territorialitzada, no només l'aplicació, sinó, sobretot, la capacitat de decisió”, ha reiterat.

Cal passar de l’Estat d’alarma de recentralització, intervenció, i abús del dret; a l’etapa centrada en la capacitat de decisió des de Catalunya
Marta Vilalta Secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana

Els republicans han criticat la manera com ha gestionat el govern de Sánchez-Iglesias l’Estat d’alarma, que “ha anat en detriment d’una gestió pública de la crisi de forma eficient i efectiva. Només hem vist recentralització, intervenció, i abús del dret i del poder”, tal i com ha explicat la portaveu, posant com a “exemple flagrant” la centralització de la compra i distribució del material sanitari.

Vilalta ha conclòs la seva intervenció asseverant que, en l’etapa post contagi que encarem, "hem de poder decidir des de Catalunya, des de la proximitat, posant al centre els criteris de salut pública, i amb coneixement de causa sobre la realitat. Com ha anat fent el Govern de la Generalitat en la gestió d’aquesta crisi, avançant els debats amb expertesa, com el de les dades, el de la sortida dels infants o el de la planificació estratègica de les etapes de desconfinament i sense caure amb la improvisació constant de l’estat”, ha concretat. Aquesta gestió "centralitzada s’ha d’acabar perquè la situació és prou complexa i important”, ha afegit la portaveu.