A la roda de premsa d'avui, que s'ha emès per streaming, només hi havia la secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià / Marc Puig
A la roda de premsa d'avui, que s'ha emès per streaming, només hi havia la secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i el president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià / Marc Puig

Els republicans denuncien que les mesures de l’Estat “són lentes i ineficaces” i reclamen més contundència en la gestió d’aquesta crisi sanitària

“Exigim al govern espanyol que dicti mesures més contundents per combatre la crisi del coronavirus”. Ho ha afirmat la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, en una roda de premsa emesa per streaming. Pels republicans, són necessaris un confinament generalitzat a l’Estat i un paquet de mesures econòmiques per pal·liar la situació. “No podem perdre més el temps; el govern espanyol ha d’actuar com la Generalitat i prendre mesures efectives per combatre la pandèmia”, ha apressat la portaveu. En concret, Esquerra reclama:

  1. El tancament de la comunitat de Madrid i dels territoris més afectats per evitar el contagi.
  2. Una resposta immediata a la petició de la Generalitat de confinar tota Catalunya. “Exigim que es respectin les decisions que des de Catalunya prenem per protegir la ciutadania del nostre país”, ha dit Vilalta.
  3. La posada en marxa de mesures econòmiques: l’aturada del cobrament de subministraments fonamentals i de les hipoteques i que s’ajudi tant a autònoms com a pimes, que veuran afectada la seva activitat diària.

“Les mesures de l’Estat són lentes i ineficaces”, ha criticat Vilalta, recordant que l’Estat espanyol presenta pitjors dades que Itàlia o la Xina i les víctimes segueixen augmentant. “No entenem per què no s’ha aïllat la comunitat de Madrid, igual que la Generalitat va fer amb Igualada i la Conca d’Òdena”, ha prosseguit, etzibant que “no es pot fer politiqueig amb un tema tan important; ara ens cal solvència i prendre decisions encara que siguin complexes”. També ha deixat clar que, malgrat el govern espanyol hagi fet una recentralització de competències, “cal seguir amb tots els comitès de crisi i amb el lideratge de la Generalitat, que, a més, és qui està prenent les decisions correctes”.

En el sí de l’organització d’Esquerra, s’han pres mesures seguint les recomanacions del Govern, per responsabilitat i per a donar exemple. Així, el partit està funcionant amb serveis mínims: la gran majoria de treballadors i treballadores estan confinats i fent teletreball i només les persones que acompanyen el Govern i lideren l’activitat política, com la mateixa Marta Vilalta, treballen fora de casa. “El confinament no és un caprici, és una necessitat; entre tots hem de ser el màxim de responsables”, ha dit la portaveu republicana, que també ha volgut agrair als professionals sanitaris i d’emergències la seva tasca en aquests dies tan difícils.


L’escàndol de la fortuna dels Borbons

Vilalta no ha pogut deixar de valorar una altra qüestió, que ha qualificat d’”escàndol”: ahir el rei va anunciar que renuncia a l’herència del seu progenitor i li retira la seva assignació per desvincular-se dels seus comptes a Suïssa. La republicana ha denunciat que el comunicat es fes “amb nocturnitat i traïdoria, mentre tothom està pendent de la gestió complexa del coronavirus” i ha assegurat que, per Esquerra, es tracta d’un “reconeixement a l’origen fosc de la Casa Reial i el comunicat no és vàlid per rebatre’l”. És per això que, des de totes les institucions i especialment al Congrés i el Senat, els republicans treballaran per esclarir l’origen de la fortuna dels Borbons i “posar llum a les irregularitats” amb “una investigació pertinent”. “No permetrem la impunitat mitjançant la inviolabilitat”, ha clos Vilalta.