El Parlament aposta per les renovables i Esquerra vol posar el nou model energètic en mans de la ciutadania

Civit reclama el dret de la gent a generar energia com una eina per combatre també la pobresa energètica

Aposta per a les renovables des d'ara. És una de les claus per combatre l'emergència climàtica i per això aquest dimecres el Parlament de Catalunya ha aprovat un decret llei de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables. El text agilitza la implantació d’energies eòlica i fotovoltaica, i ajusta diversos aspectes de la Llei del canvi climàtic que havien estat declarats anticonstitucionals.

Per Esquerra, "és necessari avançar cap a un model energètic que prioritzi l'energia distribuïda per sobre la transportada, un model quilòmetre zero per guanyar en sobirania energètica” ha defensat el diputat republicà Ferran Civit en la seva intervenció. “Ara mateix, Catalunya és un desert renovable”, ha alertat Civit, “no arribem ni a un 10% d’energia renovable”.

Ferran Civit també ha remarcat que apostar per la transició energètica no és suficient. En aquest sentit, el diputat ha assenyalat que el grup republicà també opta per “un model d’energia 100% democràtica”. “En aquesta transició correm el risc de passar d’energies contaminants a energies renovables en poques mans, concretament les de l’Ibex 35 i Acciona”, ha apuntat Civit, “per això és molt important que hi participin les comunitats locals, la ciutadania i el territori, que passin de ser espectadors a ser protagonistes”.

Precisament per això, Civit ha defensat el dret bàsic dels ciutadans a generar energia com a eina per combatre, també i al mateix temps, la pobresa energètica. "Defensar la sobirania és defensar també la sobirania energètica", ha resolt el diputat republicà amb la mirada posada a fer més passos més enllà del decret.

Per ara, el text que ha aprovat el Parlament, es concentra en quatre punts:

  1. Implantació de parcs eòlics i d’energia fotovoltaica. El document aprovat deroga el Decret 147/2009, que limitava la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics a Catalunya, i estableix un procediment nou amb menys barreres administratives.
  2. Energies renovables en l’àmbit urbà. El decret-llei modifica la Llei d’urbanisme per facilitar la instal·lació d’energies renovables en zones urbanes, i afavoreix així la implantació de sistemes d’autoproducció en edificis i espais públics de la ciutat.
  3. Electrificació dels ports. Es fixa la neutralitat d’emissions de CO2 per a l’horitzó 2050, l’electrificació dels ports de la Generalitat, la limitació al fracking o la penetració de la mobilitat elèctrica en el sector del transport. Mesures que han sigut reformulades després de ser anul·lats pel tribunal Constitucional.
  4. Prohibició del coc i carbó en noves instal·lacions. El text prohibeix l’ús del carbó i el coc de petroli en estufes i calderes de nova instal·lació, i estableix un període de transició de quatre anys per a substituir-los per altres combustibles de menys impacte.

En paral·lel, el Parlament també ha aprovat aquest dimecres crear una comissió de seguiment de l'emergència climàtica, que entre d'altres elements ha d'abordar la legislació catalana per modificar la normativa que en dificulti la lluita en contra. La comissió haurà d'elaborar un informe a cada mandat.