El conseller Chakir El Homrani, en una imatge d'arxiu / ACN
El conseller Chakir El Homrani, en una imatge d'arxiu / ACN

Els consellers El Homrani i Vergés critiquen l’aixecament del confinament total per part del govern espanyol i demanen a la ciutadania que extremi precaucions en la tornada a la feina

Davant de l’aixecament del confinament total forçat per part del govern espanyol, la Generalitat de Catalunya ha tancat un pla de protecció amb els sindicats majoritaris a Catalunya, CC.OO i UGT, i la patronal Foment del Treball i Pimec en el marc del Consell de Relacions Laborals. L’acord assolit ofereix recomanacions i indicacions a treballadors i empreses per fer front als contagis de la Covid-19 en la represa. “Demà ens trobarem amb el retorn a l’activitat laboral de molts treballadors i treballadores. No és una decisió que compartim, però ens la trobem”, ha assegurat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. El titular de Treball ha explicat que “des del Departament s’ha buscat el consens entre patronals i sindicats, un acord que no s’ha aconseguit enlloc però que a Catalunya s’ha treballat”.

Així, s’ha arribat a un “acord ampli” que dona recomanacions i indicacions concretes a les empreses i treballadors davant de la situació “que ens trobarem demà”, que ha detallat el conseller El Homrani. Aquestes són algunes de les mesures més destacades (es poden consultar totes aquí):

  • Les empreses i persones hauran de complir les recomanacions sanitàries per evitar el risc de contagi.
  • Cal que les empreses identifiquin la presència física mínima de personal per l’activitat de l’empresa, recomanant el teletreball.
  • Les empreses han de revisar plans de contingència i salut laboral, consensuats amb els representants dels treballadors.
  • Les empreses han de poder garantir el distanciament social i les mesures de prevenció adequades.
  • Cal evitar aglomeracions a les entrades i sortides dels llocs de treball.
  • Es demana flexibilitzar les entrades i sortides dels llocs de treball.
  • Es recomana l’ús de mascaretes quirúrgiques i higièniques, com una obligació ciutadana per evitar la propagació.
  • Extremar les precaucions en els espais comuns.
  • Prestar atenció a la mobilitat: utilitzar mitjans particulars si és possible i evitar aglomeracions.

Necessitem que tothom des de la visió col·lectiva i consciència cívica sigui el més exigent possible amb el compliment de l'acord
Chakir El Homrani Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

En aquest sentit, El Homrani ha denunciat que una gran part dels treballadors i treballadores que es veuran obligats demà a tornar a la feina són “aquelles persones treballadores que sovint són més oblidades, que realitzen tasques en primera línia, que no poden teletreballar, que fan un treball important, sovint sense reconeixement social i amb precarietat laboral”.

El conseller també ha recordat que Inspecció de Treball vetllarà pel compliment d’aquestes mesures i recomanacions: “necessitem que tothom des de la visió col·lectiva i consciència cívica sigui el més exigent possible” amb el compliment de l’acord, ha reiterat El Homrani.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, també ha criticat la decisió del govern espanyol d’aixecar el confinament total i ha animat els treballadors i treballadores a continuar fent un seguiment de la simptomatologia a l’aplicació mòbil Stop Covid19 CAT. “Demà hi ha moltes persones abocades a anar a treballar, les persones més vulnerables, cal fer una vigilància de símptomes, la simptomatologia ens diu molt de com evoluciona aquesta epidèmia”, ha afegit la consellera.

Per últim, el conseller Chakir El Homrani, ha avançat que convocarà als agents econòmics i socials del país a la primera reunió del Consell del Diàleg Social de Catalunya. Tractarà l’impacte de la crisi sanitària de la Covid19 en el treball, l’economia i la societat”, ha conclòs el conseller.