La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, en roda de premsa, acompanyada de Sergi Sabrià, Agnès Lladó i Kènia Domènech / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, en roda de premsa, acompanyada de Sergi Sabrià, Agnès Lladó i Kènia Domènech / Marc Puig

Vilalta: “Fem un pas endavant per atendre la salut emocional de la ciutadania i pal·liar-ne l’empremta de la Covid-19"

“D’aquesta crisi sanitària i econòmica, però també emocional, només ens en sortirem posant la vida al centre de totes les polítiques públiques, pensant i treballant pel bé col·lectiu”. Així de contundent ha iniciat la intervenció per presentar el pla de salut emocional d’Esquerra Republicana, la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, acompanyada del president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i la portaveu del Jovent Republicà, Kènia Domènech. Els republicans han mostrat el seu compromís amb el benestar i l’acompanyament, en tots els sentits, de la ciutadania en un any complicat i marcat per la pandèmia de la Covid-19.

Hem elaborat un pla de salut emocional en tots els àmbits on tenim presència i capacitat de decisió, per abordar i superar la crisi emocional, per cuidar-nos”, ha explicat Vilalta. Segons ha explicat la portaveu republicana aquest pla, que s’anirà ampliant els propers mesos, “va de posar la vida al centre: canviant hàbits, fomentant noves rutines, conciliant de debò i gestionant el temps de forma eficient”, ha afegit. Es tracta d’un projecte que inclou tots els àmbits on Esquerra Republicana és present: des del nivell intern de l’organització fins a les institucions on té responsabilitats.

Aquest pla va de posar la vida al centre: canviant hàbits, fomentant noves rutines, conciliant de debò i gestionant el temps de forma eficient
Marta Vilalta Secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana
 Marta Vilalta, durant l'explicació del pla de salut emocional d'Esquerra Republicana / Marc Puig
Marta Vilalta, durant l'explicació del pla de salut emocional d'Esquerra Republicana / Marc Puig

A nivell intern, Vilalta ha assegurat que “la conciliació i la reforma horària hi tenen molt a dir en millorar la nostra salut i la qualitat de vida”. És per això que l’Executiva Nacional assumeix “el compromís per a una nova organització del temps, després d’estar treballant durant mesos en un informe i procés participatiu”. Aquesta nova organització del temps inclou mesures com la flexibilitat horària, les franges horàries més saludables per als àpats o avançar en la desconnexió digital. A més, el partit també incorpora formacions, dinàmiques d’equip i xarxes de suport per cuidar les persones que formen els equips tècnics de l’organització però també el personal de l'estructura política.

Pel que fa al nivell institucional, Sergi Sabrià ha desglossat les prioritats i els projectes del Govern de la Generalitat per pal·liar els efectes negatius de la pandèmia en la salut emocional. “És imprescindible que aquest pla tingui un braç al Govern perquè els efectes d’aquesta crisi emocional siguin tant petits com sigui possible”, ha destacat. En aquest cas, el Govern ja ha impulsat el Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-24, que, entre altres aspectes, incorpora el finançament de suport psicològic als Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS) o un telèfon d’atenció social, com el 012. L’executiu també ha reforçat l’atenció primària en l’àmbit de la salut emocional i/o mental com a tasca de prevenció de possibles problemes de salut mental més greus o que es puguin cronificar.

Entre les mesures previstes, el Govern català impulsarà un servei online de suport i assessorament per infants, adolescents i joves. Actualment, a través del web gestioemocional.cat ja es dona accés a recursos professionals i a iniciatives d’autoreconeixement de la salut emocional de la ciutadania, vinculadades a la pandèmia. Al web de la Generalitat s’hi poden trobar consells per una bona gestió de les emocions, que ajudi a millorar el benestar mental de la ciutadania.

 L'alcaldessa de Figueres, la republicana Agnès Lladó, durant la roda de premsa acompanyada de Sergi Sabrià i Kènia Domènech / Marc Puig
L'alcaldessa de Figueres, la republicana Agnès Lladó, durant la roda de premsa acompanyada de Sergi Sabrià i Kènia Domènech / Marc Puig

El paper fonamental dels ajuntaments

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha concretat les mesures del món local. Entre aquestes, el pla preveu que, en els consistoris on Esquerra Republicana hi és present, s’ofereixi un servei d’atenció psicològica obert a tots els veïns i veïnes i es posin a l’abast de la ciutadania els recursos propis i externs de suport a la salut emocional. En concret, l’Ajuntament de Figueres ha tingut aquests serveis ben presents des de l’inici de la pandèmia. Tal i com ha explicat l’alcaldessa: “vam tenir clar que l’acompanyament era més necessari que mai. Vam prioritzar un seguiment telefònic a les persones més grans de 70 anys que viuen soles, un seguiment que encara fem, per acompanyar-les, saber com estan i per si necessiten qualsevol cosa”, ha explicat Lladó.

La republicana també ha posat en valor el paper dels consistoris locals en aquesta crisi sanitària i econòmica. “Som l'administració més propera, i durant aquesta pandèmia hem tingut un paper fonamental per donar resposta a les persones que més ho han necessitat i necessiten. La resposta emocional ha estat imprescindible”, ha afegit Lladó.

Som l'administració més propera, i durant aquesta pandèmia hem tingut un paper fonamental per donar resposta a les persones que més ho han necessitat i necessiten
Agnès Lladó Alcaldessa de Figueres

Per últim, la portaveu del Jovent Republicà, Kènia Domènech, ha presentat les propostes en matèria de salut emocional dirigides al jovent, un dels col·lectius més perjudicats per la pandèmia: “La inestabilitat econòmica, la precarietat laboral o les barreres per accedir a l’habitatge ens han incapacitat per poder construir projectes de vida. Aquesta mancança d’esperances de futur impacta en la salut emocional, que s’ha vist encara més perjudicada per la pandèmia sanitària”, ha afirmat Domènech.

Amb tot, el Jovent Republicà impulsarà un pla juvenil per abordar la salut emocional, que ha de servir per transformar la situació de crisi actual en un futur d’alternatives saludables. “Volem entreveure un horitzó d’oportunitats que ens permeti viure la nostra salut emocional en positiu. I és que la pandèmia ens ha deixat encara més palesa la importància de la cura emocional, per això emprenem mesures”, ha conclòs la portaveu del Jovent Republicà.