El Govern limita el preu dels lloguers

La mesura és pionera a l'Estat i s'inspira en normatives europees que s'apliquen des de fa anys

El Govern ha aprovat un decret llei que fa possible contenir els preus del lloguer en barris i ciutats on s'acrediti una falta d'habitatge assequible. El Govern és, doncs, pioner a l'Estat en la regulació dels lloguers i posa fil a l'agulla a una emergència social.

En el cas de Barcelona, el decret llei del Govern habilita el ple municipal per declarar la ciutat o part dels seus barris com a àrea amb mercat d'habitatge tens, una condició indispensable per a la limitació de preus. A la resta del país, pertoca al Govern declarar un municipi amb mercat d'habitatge tens.

"La contenció de rendes ja s'aplica a Europa i els Estats Units; és una mesura urgent per fer possible la limitació de preus", ha explicat la consellera de Justícia, Ester Capella.

Què implica?

A les zones on s'apliqui, el cost de lloguer només podrà superar en un 10% l'índex de referència de preus. Es preveu un 5% d'increment addicional en els casos justificats en què els habitatges tinguin vistes excepcionals o zones comunitàries com ara piscines i jardins, per exemple.

El topall també és una mica més alt en els habitatges de nova edificació o els que estan completament rehabilitats. En aquest cas és d'un 20% per sobre d'allò que estableix l'índex de referència, un topall que s'haurà d'anivellar al 10%, com la resta de casos, quan hagin passat cinc anys des de les obres. Vols saber-ne més?

L'objectiu: evitar abusos


La mesura del Govern és pionera a l'Estat perquè supera les millores que va impulsar La Moncloa, i s'inspira en el Codi civil d’Alemanya, que regula la contenció de rendes des de fa 30 anys. També s'apliquen fórmules semblants a Itàlia, Portugal, Àustria, Suïssa i Oregon, als Estats Units. França és l’últim país europeu que ha aprovat una norma amb l’objectiu d’evitar els abusos als llogaters.


En paral·lel, aquest dimarts, el Govern també ha donat llum verda a l'avantprojecte de llei que haurà d'ampliar la regulació a altres aspectes relacionats amb el lloguer d’habitatges com l’allargament de la durada mínima dels contractes, l’avançament de mensualitats per poder llogar, el dret d’adquisició preferent de l’arrendatari i les garanties dels contractes.

L'objectiu de tot plegat, tant del decret llei aprovat aquest dimarts com de l'avantprojecte de llei que comença a caminar, és exercir la competència exclusiva en matèria de dret civil per garantir els drets de les persones i contribuir a l’accés a l’habitatge, i alhora fer-ho compatible amb el turisme i el negoci immobiliari.

El Govern vol evitar així abusos com l’augment desproporcionat del cost del lloguer al cap de només tres anys de contracte, que contribueixen a l’expulsió del veïnat i a l’ús no residencial dels immobles.

A Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els últims cinc anys; és a dir, que el preu del lloguer ja ha superat el nivell previ a l’esclat de la crisi. L’increment general s’ha accentuat especialment a Barcelona: un 38% més que fa cinc anys, un fenomen també s’ha traslladat als municipis de l’àmbit metropolità i el seu entorn.