La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'avui / ACN
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'avui / ACN

Marta Vilalta reafirma el “no” dels republicans a Sánchez, adverteix que no cal fer-los pressing i detalla com ha de ser la mesa de negociació

Esquerra Republicana manté el seu “no” a la investidura de Pedro Sánchez i reclama al PSOE una mesa de negociació entre iguals, on cada part pugui defensar la seva proposta sense condicions, amb un calendari preestablert i totes les garanties de compliment dels acords que s’aconsegueixin. La secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra, Marta Vilalta, ha assegurat que sense aquest espai de negociació “no hi ha res fer” i ha advertit que “no cal que ningú faci pressing a Esquerra”, perquè no farà efecte: “Estem convençuts que el millor pel país és una solució democràtica”.

Els republicans lamenten que darrerament Sánchez hagi “aplaudit” la sentència contra els presos i preses polítiques i hagi amenaçat amb un nou 155, mesures contra l’escola i els mitjans públics catalans i la penalització de referèndums. Exigeixen, per tant, que els socialistes abandonin aquesta via repressiva i reconeguin que a Catalunya hi ha un conflicte polític que requereix la voluntat política de construir una solució democràtica. “L’objectiu d’Esquerra no és facilitar cap investidura d’un govern espanyol, sinó facilitar una resolució democràtica de la situació que vivim”, ha resumit Vilalta.

“Han d’entendre que qui té més a perdre és Sánchez i el PSOE, i no Esquerra, que cada vegada és més forta a les urnes i el que ha fet és defensar la necessitat de seure i parlar”, ha prosseguit. I ha evidenciat: “Ells són els que s’han de moure, perquè les eleccions del 10N van deixar molt clar que el que cal és diàleg i acabar amb la via repressiva”.

Esquerra obrirà converses i compartirà reflexions amb la resta de partits independentistes catalans, JxCat i la CUP, i també amb Bildu: “Els consensos estratègics i l‘acció compartida és la unitat que més suma i ens fa més forts”, ha defensat Vilalta. L’objectiu és fer un “front comú” per aconseguir la mesa de negociació amb l’Estat, on els republicans volen dur la seva proposta basada en l’autodeterminació, l’amnistia, els drets i les llibertats.


Solidaritat i suport al president Quim Torra

Avui els republicans també han volgut mostrar tota la seva solidaritat i traslladar el seu suport al president de la Generalitat, Quim Torra, que està sent jutjat al TSJC, acusat d’un delicte de desobediència, per no haver despenjat a temps els llaços grocs del Palau de la Generalitat durant el període electoral de les eleccions espanyoles del 28 d’abril.

“Aquest judici és una mostra més de la deriva autoritària de l’Estat, que es dedica a atacar la llibertat d’expressió i retallar drets i llibertats”, ha denunciat Vilalta. “L’Estat només ofereix repressió, persecució i judicialització; fa molts anys tard en la resolució d’aquest conflicte polític”, ha afegit, amb indignació.

La portaveu republicana també ha criticat que Pedro Sánchez hagi rebutjat parlar amb Torra: “És el president de Catalunya; el mínim en democràcia és respondre les trucades i parlar. S’han de respectar els interlocutors avalats per les majories parlamentàries”, ha dit finalment.

Etiquetes