Esquerra vol obligar el banc dolent (SAREB) a cedir un 30% dels immobles acumulats al lloguer social

Els republicans volen que les administracions públiques puguin adquirir habitatges en processos d'execució hipotecària per incloure'ls a una bossa social

Esquerra Republicana vol obligar l'Estat a garantir a la ciutadania un retorn social, en forma d'habitatge, del rescat bancari i de l'estalvi municipal. Així ho recull una proposició de llei que els republicans impulsen aquest novembre en doble línia.

D'entrada, proposen fer canvis als estatuts de la SAREB, el banc dolent que va adquirir actius immobiliaris amb ajudes públiques durant el rescat bancari. La intenció és que la SAREB faci "cessions de domini" a les administracions públiques. És a dir, en concret, que cedeixi obligatòriament fins al 30% dels seus immobles a les administracions per ser destinats a habitatge de lloguer social.

El segon canvi passa per la llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat financera. Els republicans volen que els ajuntaments, corporacions locals i governs amb competències en habitatge i comptes sanejada puguin aprofitar el seu superàvits per adquirir immobles en processos d'execució hipotecària, a través del dret de tanteig i retracte, és a dir, que les administracions puguin comprar amb preferència un habitatge en execució hipotecària i pel mateix preu convingut entre el seu propietari i un tercer.

Fixar un 30% és una primera llavor de la futura bossa d'habitatge que contribueixi a fer front a l'emergència habitacional a Catalunya
José Rodríguez Diputat al Parlament de Catalunya

El diputat republicà José Rodríguez impulsa la proposició de llei al Parlament per tal que arribi al Congrés, i arran d'una moció que va liderar l'ara exdiputada i regidora a Barcelona, Eva Baró. Per Rodríguez, fixar un 30% és una "primera llavor, un embrió" de la futura bossa d'habitatge que contribueixi a fer front a l'emergència habitacional a Catalunya. I alhora, defensa Baró, aquests canvis implicarien equiparar-se als estàndards d'altres països que ja fixen un retorn social en matèria d'habitatge arran dels respectius rescats bancaris.

El segon canvi legislatiu és també necessari, argumenten els dos republicans, perquè implica una reinversió per a la ciutadania ja que els habitatges que s'adquirissin de la SAREB, amb un lloguer social, passarien a ser "patrimoni públic" que contribuïria també a ampliar aquesta bossa necessària d'habitatge social.

A partir d'ara, arrencaran els tràmits parlamentaris per tal que la proposició de llei arribi, un cop aprovada al Parlament, al Congrés dels Diputats. Els republicans confien a rebre els suports necessaris per a una proposta de mínims, que segueix les recomanacions del Síndic de Greuges, i que implicaria clarament una millora justa i social per a la ciutadania blindant un dret bàsic com el de l'habitatge.