Esquerra Republicana reivindica els presos i preses polítiques en actes a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric

La campanya dels republicans es trasllada dins dels centres penitenciaris on van ser Junqueras, Forcadell, Romeva i Bassa

Els candidats d’Esquerra Republicana Gabriel Rufián, Diana Riba, Montse Bassa, Joan Margall, Jordi Martí, Jordi Salvador i Norma Pujol han visitat aquest dijous les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric i han intercanviat opinions amb alguns dels interns.

Per primera vegada a Catalunya un partit ha traslladat la campanya als centres penitenciaris per conversar amb els presos i les preses, persones que van compartir moltes hores amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa; i Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Jordi Cuixart.

En sortir de Lledoners, Rufián i Riba han valorat positivament la visita a Lledoners. “Sortim d’una de les xerrades més boniques que he fet mai; ens hem trobat una comunitat molt interessada en la política i molt informada; però que és menystinguda per molta gent”, ha assegurat Rufián.

De fet, el candidat d’Esquerra ha explicat que els interns, de sensibilitats polítiques diferents, “s’estimen els presos polítics”: “Els consideren demòcrates que han fet que el poble de Catalunya votés en un referèndum; comparteixen el sentiment d’injustícia per la situació dels seus excompanys de presó i ràbia i vergonya per les mentides del Suprem”, ha afegit Rufián.

Riba ha constatat que durant molts anys s’ha viscut d’esquena al dia a dia a les presons, una realitat que afecta milers de famílies. “Com va dir Mandela, fins que no coneixes com es tracten els presoners, no pots conèixer bé un país; els presos estaven interessats a parlar de política i com s'hauria de millorar el sistema penitenciari per encaminar-lo més a la reinserció; ens han fet moltíssimes preguntes i ha sigut molt enriquidor”, ha explicat.

  Esquerra Republicana reivindica els presos i preses polítiques en actes a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric


També ho ha viscut així Montse Bassa, germana de la consellera Dolors Bassa, que va ser a Puig de les Basses. Des de les xarxes socials, la candidata per Girona ha afirmat: “Hi ha hagut debat polític; acabar amb la carta de la Dolors ha sigut colpidor; hem recollit les seves peticions i ara ens toca treballar”, ha insistit.

Des de Mas d’Enric, la número 2 per Tarragona, Norma Pujol ha explicat que en el seu cas han llegit una carta de Carme Forcadell. “Hi ha hagut una connexió absoluta; han agraït moltíssim que, per primera vegada, un partit polític entri a una presó", ha conclòs.

Més de la meitat de la població penitenciària -sense comptar-hi els de tercer grau-, té la nacionalitat espanyola i pot exercir el seu dret a vot per correu, excepte que el tinguin expressament suspès per sentència judicial. D’aquests interns amb dret a vot, han demanat exercir-lo 349 persones (12,8%).