Les defenses exigeixen a Marchena que no veti l'exhibició de material audiovisual

Els advocats, que han presentat una queixa formal, s’emparen en el dret fonamental a la defensa reconegut per la Constitució Espanyola i el Conveni Europeu dels Drets Humans

Les defenses dels acusats en el judici a la democràcia del Tribunal Suprem han presentat un escrit formal per denunciar el fet que el magistrat Manuel Marchena veti la reproducció de material audiovisual a la sala. En concret, els advocats defensors consideren que la manera com s’està conduint la vista i controlant les intervencions respecte a la pràctica de la prova està "limitant el debat contradictori i perjudiquen, en conseqüència, els acusats".

Aquesta queixa arriba en un moment crucial ja que la setmana que ve, durant la compareixença d’alguns agents de la Guàrdia Civil, serà indispensable mostrar documents audiovisuals quan els fets narrats pels testimonis policials es contradiguin amb les imatges. "L’objectiu de l’exhibició de vídeos és sempre esclarir els fets i descobrir la veritat", asseguren les defenses.

Els advocats expliquen que s’emparen per una banda, en el dret fonamental a la defensa reconegut per la Constitució Espanyola, el qual fixa que tots els ciutadans tenen dret a utilitzar els mitjans de prova que consideri pertinents per a la seva defensa; i, per altra banda, en els drets dels acusats fixats al Conveni Europeu dels Drets Humans.

Els equips de defensa també denuncien la manca d'igualtat de tracte amb les acusacions respecte a les restriccions imposades en els interrogatoris. En aquest sentit, recorden que “un procediment penal protegeix especialment els drets del processats i, més concretament, el seu dret sagrat a la presumpció d’innocència”. És en aquest sentit que reclamen que les preguntes que les defenses puguin fer a tots els testimonis “siguin acceptades si poden influir en la sentència del tribunal”.

Un greuge afegit, per exemple, és que el judici s’ha construït en base a centenars de testimonis que no han declarat abans en el procés sinó en altres procediments dels quals els processats ni tan sols en són part. Davant la possibilitat que pugui aflorar informació que fins ara no ha format part de la causa, les defenses reclamen “el dret a poder fer interrogatoris amplis i adaptats al que puguin aportar aquests testimonis”.