Rufián, al debat d'investidura: 'Difícilment al setembre podrem repetir l'enorme esforç de generositat d'avui'

Esquerra Republicana s'ha abstingut en la votació del debat d'investidura del president espanyol, que ha acabat fracassant per la manca d'acord entre PSOE i Unidas Podemos

El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, s'ha preguntat aquest dijous "quant temps es penedirà tota l'esquerra d'això d'avui", en referència al fracàs de PSOE i Unidas Podemos d'aconseguir un acord d'investidura per a un govern de coalició que els republicans s'havien mostrat oberts a no bloquejar.

De fet, Esquerra i EH Bildu, units per un acord d'estratègia parlamentària al Congrés, han votat abstenció, en una decisió anunciada hores abans del ple i que garantia que la investidura anés endavant si finalment PSOE i Unidas Podemos arribaven a un acord, que finalment no s'ha produït.

La dreta, ha dit Rufián, "ens està aplaudint amb les orelles" davant del que ha considerat una irresponsabilitat imperdonable per part del candidat a la investidura, el socialista Pedro Sánchez, i el líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias. De les intransigències mútues entre un i altre "ens en penedirem tots", ha dit el portaveu republicà. Perquè l'acord per a un govern progressita davant l'amenaça de la dreta "era el millor exponent que la paraula pot vèncer l'odi i que l'esquerra podia guanyar d'una vegada".

Avui no ens té on ens volia, que és al sac de la intransigència, del bloqueig i de l'odi
Gabriel Rufián Portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats

"Ara ens emplacen a setembre. Hi haurà setembre?", s'ha preguntat Rufián, que ha advertit que difícilment "l'enorme esforç de responsabilitat i generositat que avui fa el nostre grup es podrà repetir", segurament a pocs dies que es faci pública la sentència del Tribunal Suprem contra els presos i preses polítics. Precisament per això, el portaveu republicà ha considerat una "vergonya" que ni a PSOE ni a Podemos els hagi mogut aquesta mateixa responsabilitat per poder tancar un acord.

Rufián ha dit a Pedro Sánchez que, amb l'abstenció d'Esquerra a la seva investidura, "avui no ens tenen on volien", perquè "ha fet la impressió que ens volia a la banda del 'no', al sac de la intransigència, del bloqueig i de l'odi". I ha recordat que qui també estava per l'abstenció i pel diàleg "està seguint el ple des d'una cel·la d'11 metres quadrats a Lledoners", en referència al president d'Esquerra i guanyador de les eleccions generals a Catalunya, Oriol Junqueras, empresonat des del 2 de novembre de 2017.

Justament, i a proposta del mateix Junqueras, després de la seva intervenció a la tribuna del Congrés Rufián ha lliurat en mà tant a Sánchez com a Iglesias, com a regal, la versió castellana del llibre Contes des de la presó, escrit pel president d'Esquerra Republicana sobretot durant la seva estada a la presó d'Estremera, dedicat als seus fills, Lluc i Joana.