La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple d'aquest matí al Parlament / Marc Puig
La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple d'aquest matí al Parlament / Marc Puig

La consellera Vergés destaca que els tests ràpids “són un complement als PCR” i aporten menys càrrega als laboratoris

Frenar la transmissió del coronavirus. Aquest és l’objectiu del Govern que, davant la segona onada de casos de Covid-19, el Departament de Salut ha augmentat la capacitat diagnòstica del virus amb la compra inicial d’un milió de proves d’antígens i de dos milions més en les properes setmanes. Així, amb tres milions de proves ràpides diagnòstiques, en 15-20 minuts s’obté el resultat de la mostra, els centres d’atenció primària i els hospitals del país disposaran de més eines de detecció, tal i com ha informat la consellera, Alba Vergés.

La titular de Salut ha detallat que les proves d’antígens “donen la mateixa informació que una PCR, s’obtenen amb una mostra nasofaringe i amb uns valors de sensibilitat i especificitat molt alts, del 93 i 99%, respectivament, són molt bones sempre i quan s’utilitzin en persones que presentin simptomatologia i ens els primers cinc dies”, ha continuat.

De fet, Vergés ha remarcat que aquestes proves “són un complement a les PCR, no una substitució completa ja que aporten menor cost, més rapidesa, menor complexitat logística del circuit de diagnòstic i menys càrrega als laboratoris”, però també limitacions ja que aquests tests no són òptims per aquelles persones que no tenen símptomes de Covid-19.

Les proves d'antígens són molt bones sempre i quan s’utilitzin en persones que presentin simptomatologia i ens els primers cinc dies
Alba Vergés Consellera de Salut

En aquest sentit, el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, ha destacat que aquestes proves, que ja s’han distribuït als centres d’atenció primària i hospitals i ja s’han utilitzat més de 1.640 tests, ajudaran a reduir la càrrega als laboratoris, ja que la darrera setmana han analitzat “170.000 proves PCR, unes 30.000 al dia”, ha concretat.

Per últim, la consellera Vergés ha remarcat que el Departament que lidera “utilitza totes les eines que es posen a disposició i que han estat validades prèviament pels organismes competents i els experts”, com és el cas de les proves d’antígens. Amb tot, Vergés ha recordat que les dades actuals de transmissió són “preocupants” i que prendran “les mesures que calguin per parar el creixement del virus i contenir l’impacte assistencial”, ha conclòs.