Sabrià: 'Estem molt emprenyats i indignats per la sentència; però no ens aturarem, forçarem l'Estat a seure a la taula per a un referèndum'

Esquerra rebutja tota violència i critica algunes actuacions policials per inadmissibles

"Estem emprenyats, indignats i fotuts com la majoria de gent d'aquest país". Són paraules del president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana, Sergi Sabrià, aquest dijous al ple extraordinari que s'ha celebrat al Parlament per respondre políticament a la sentència del Tribunal Suprem contra l'1-O.

De fet, davant les condemnes als presos polítics, Sabrià ha assegurat que la frustració és profunda per l'atac i l'abús de l'Estat, que "només es mou per la venjança, per les ganes de generar dolor i escarment i que rebutja la política com a via per resoldre un conflicte que és polític".

I és precisament d'aquesta via -la política i el diàleg per resoldre un conflicte polític- d'on no es mou Esquerra Republicana: "Entenem perfectament la impotència que sent la gent als carrers, perquè nosaltres també la sentim; però no ens aturem; sabem que no serà tan ràpid com haguéssim volgut, però farem seure aquest Estat a la taula i votarem en un referèndum d'autodeterminació", ha insistit Sabrià.

Per tot plegat, el cap de files dels republicans al Parlament ha advertit que l'independentisme no abandonarà les institucions, per molt que siguin una "eina migrada". Ni tampoc als carrers i les places. "La resistència pacífica, la mobilització i la desobediència civil, sempre pacífica, són amb les urnes i els vots les nostres millors eines", ha afegit.

Ho ha dit en una setmana marcada també per les protestes al carrer com a resposta social a la sentència del Suprem. I Sabrià ha advertit que Esquerra Republicana sempre rebutjarà la violència. "Ens és igual si són infiltrats o irresponsables però les imatges de les dues darreres nits no ens representen i no volem que es repeteixin; tampoc algunes actuacions dels Mossos i la Policia Nacional, que són inadmissible i que cal investigar i resoldre ja; prou atropellaments, caps oberts i pilotes de goma", ha resolt Sabrià.

En aquest context, Sabrià ha demanat no oblidar el teló de fons de les protestes, els 100 anys de presó que ha dictat el Suprem contra els presos polítics. "És una resposta salvatge a la demanda d'un referèndum; aquesta setmana l'Estat espanyol ha escrit la seva pròpia sentència", ha conclòs.