La comissió d’investigació del Castor conclou que l’Estat i ACS han d'assumir responsabilitats pel magatzem de gas

Esquerra Republicana consensua les conclusions amb JxCat i comuns i es portarà a votació del ple de la setmana vinent

Que l’Estat i l’empresa concessionaràia, Escal UGS i ACS, assumeixin responsabilitats pel projecte Castor. És una de les conclusions que ha aprovat aquest divendres la comissió d’investigació del Parlament sobre aquest magatzem gasístic a les Terres de l'Ebre, arran del text d’Esquerra Republicana, liderat pels diputats Lluís Salvadó, Irene Fornós i Alfons Montserrat i consensuat amb JxCat i els comuns.

En concret s’insta el Govern de l’Estat a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del projecte Castor, i es considera que s’han vulnerat diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer amb una concurrència efectiva extremadament restrictiva o bé sense concurrència pública.

A més es va permetre que Escal UGS i ACS desenvolupessin un projecte de gran risc tècnic sense assumir pràcticament riscos econòmic. Per això els diputats també conclouen que el govern espayol ha d’emprendre les mesures necessàries per a recuperar les indemnitzacions i costos que es van pagar indegudament a Escal UGS, així com assegurar que aquests costos no recaiguin a la ciutadania.

Els diputats insisteixen també que el cost del desmantellament en cap cas s’ha de fer amb diners públics sinó que hauria d’assumir-los Escal UGS. Alhora, es reclama que el govern espanyol doni resposta i atengui els danys materials i morals dels veïns i institucions públiques afectades.

També es conclou que la Comissió Europea hauria d’investigar la responsabilitat del Banc d’Inversions Europeu el seguiment del projecte així com si la indemnització a Escal UGS va suposar una ajuda il·legal d’Estat.

Adjunt trobareu el text que s’ha aprovat aquest divendres i que es votarà finalment al ple de la setmana vinent! Trobareu més informació en aquest enllaç!