Com puc votar per correu a les eleccions al Parlament Europeu?

Segueix els següents passos per sol·licitar i exercir el vot per correu si no pots votar presencialment el proper 9 de juny

Aquest 9 de juny se celebren les eleccions al Parlament Europeu. Si aquell dia no pots votar presencialment, aquí t’expliquem com demanar i exercir el vot per correu. Tingues en compte que per fer-ho has de ser major d’edat el dia de les eleccions i estar inscrit en el cens electoral.

 1. Sol·licita el teu vot a les oficines de Correus amb el teu DNI abans del 30 de maig. També ho pots fer a través del seu web si tens el DNI electrònic o un certificat digital vàlid. Un cop la teva sol·licitud sigui acceptada, ja no podràs votar presencialment.
 2. Entre el 20 de maig i el 2 de juny rebràs a l’adreça postal que hagis indicat (pot ser de casa, de la feina o d’un apartat postal) el certificat d’inscripció al cens, les paperetes de cada formació política, el sobre de votació, un sobre adreçat a la teva mesa electoral i un full explicatiu amb les passes a seguir.
 3. Escull la papereta que vulguis, introdueix-la al sobre de votació i tanca’l. A continuació, introdueix el sobre de votació i el certificat d’inscripció al cens a l’altre sobre, que conté la direcció de la mesa electoral. Sobretot, no incloguis cap document acreditatiu de la teva identitat dins del sobre de votació.
 4. Entre el 20 de maig i el 7 de juny (fins a les 14 hores), porta presencialment el sobre a una oficina de Correus.

 Com puc votar per correu a les eleccions al Parlament Europeu?

Si resideixes permanentment a l’estranger (CERA)

Si resideixes permanentment a l’estranger, també pots votar. Per fer-ho, has d’estar inscrit al Cens d’Electors Residents Absents (CERA) i comprovar que figures al cens de la teva oficina consular. Aquestes són les passes a seguir:

 1. Abans del 25 de maig rebràs a casa, sense haver de fer cap tràmit, tota la documentació per votar: els sobres de votació, el certificat d’inscripció al cens, tota la informació necessària i les paperetes de cada formació política. A més, a partir del 13 de maig es podran descarregar les paperetes en el web electoral del ministeri.
 2. Per votar per correu, escull la papereta que vulguis, introdueix-la al sobre de votació i tanca’l. A continuació, introdueix al sobre que conté la direcció de la junta electoral competent: el sobre de votació, una fotocòpia del DNI o passaport i un certificat d’inscripció al cens signat i amb el vostre número de DNI. El sobre s’haurà d’introduir dins del sobre adreçat a l'oficina o secció consular on es consti com a inscrit, juntament amb el segon certificat d’inscripció al cens. Envia el sobre amb tota la documentació de vot per correu postal, certificat en la mesura del possible, a l'oficina o secció consular d’adscripció, fins al 4 de juny.
 3. Per votar de manera presencial, entrega els sobres corresponents a l’ambaixada, oficina o secció consular en la qual estiguis inscrit/a o en el lloc que s’habiliti a tal efecte, entre l‘1 i el 6 de juny. No oblidis portar els certificats d’inscripció al cens electoral que hauràs rebut prèviament.
 4. Si ets resident a l’estranger però estàs a l’Estat durant el procés electoral, pots demanar el vot per correu com la resta de ciutadans seguint les instruccions de més amunt.


Si ets resident temporal a l’estranger (ERTA)

 1. Demana l’exercici del dret de vot abans de l’11 de maig a l'oficina consular. Cal que t'inscriguis en el Registre de matrícula consular com a no resident.
 2. L’Oficina del Cens Electoral t’enviarà tota la documentació abans del 28 de maig.
 3. Segueix les indicacions del vot per correu explicades més amunt i envia el teu vot abans del 4 de juny.
 4. Recorda que ha de constar en el sobre un mata-segells o una altra inscripció oficial que certifiqui que l’enviament s’ha fet dins del termini previst.