Esquerra Republicana exigeix a la Fiscal General que actuï d'ofici en les amenaces del Tribunal Suprem als funcionaris

Gabriel Rufián i Mirella Cortès qualifiquen d'"inaudit i impròpia" l'actuació d'un Estat de Dret i demanen que es garanteixi que "els funcionaris dels centres penitenciaris puguin actuar amb plenes garanties"

Els portaveus del grup republicà al Congreso i al Senat, Gabriel Rufián i Mirella Cortès, han enviat aquest divendres una carta a la Fiscal General de l'estat, Dolores Delgado, denunciant les greus amenaces del Tribunal Suprem als funcionaris de presons pels possibles permisos als presos polítics per confinar-se a casa seva durant l'Estat d'Alarma, i demanen que "s'actuï d'ofici en defensa de la legalitat".

Al text, els republicans recorden a Delgado que tant les Nacions Unides com el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell Europeu es van pronunciar davant la crisi de la Covid-19 i instaven als governs "a perdre mesures per tal de reduir al mínim la població reclusa per limitar el risc de contagi en els centres penitenciaris".

S'ha volgut condicionar la decisió que havien de prendre els funcionaris dels centres penitenciaris catalans
Gabriel Rufián i Mirella Cortès

És per això, que la setmana passada la secretaria de Mesures Penals, reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya va donar instruccions de revisar els casos de persones privades de llibertat en 2n grau i amb l'article 100.2. "D'aquesta manera, i si ho creien oportú, les juntes de tractament dels diferents centres penitenciaris catalans podien autoritzar el confinament domiciliari", explica Rufián i Cortès.

Davant aquesta situació, el Tribunal Suprem va emetre un comunicat amenaçant als funcionaris, que, en cas d'acordar la llibertat dels presos polítics per dur a terme el confinament demanarien explicacions de la decisió i responsabilitats per un possible "delicte de prevaricació". "S'ha volgut condicionar la decisió que havien de prendre els funcionaris dels centres penitenciaris catalans", denuncien els republicans.

És per això, que els republicans demanen que "s'actuï d'ofici en defensa de la legalitat", posar fi a la impunitat d'aquells que han dut a terme aquests actes i garantir que "els funcionaris dels centres penitenciaris puguin actuar amb plenes garanties".