La diputada del Grup Republicà al Congrés Montse Bassa.
La diputada del Grup Republicà al Congrés Montse Bassa.

Els republicans denuncien el biaix ideològic d’aquest òrgan i reclamen posar llum sobre la naturalesa política de les seves acusacions contra l’independentisme

El Grup Republicà, conjuntament amb Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, EH-Bildu, BNG, Compromís i Más País, ha registrat avui al Congrés dels Diputats una comissió d’investigació sobre la suposada neutralitat del Tribunal de Cuentas, després que aquest òrgan hagi reclamat més de 5 milions d’euros a diversos alts càrrecs i representants independentistes per l’acció exterior de la Generalitat. La iniciativa, impulsada pels republicans i que ha comptat amb el suport de la resta de formacions independentistes i nacionalistes de la càmera i de Más País, denuncia el “biaix ideològic” del Tribunal de Cuentas i en qüestiona la imparcialitat.

Els grups recorden que el Tribunal de Cuentas no ha reclamat mai cap responsabilitat comptable pels perjudicis causats a les arques públiques per la negligència en l’adjudicació d’obres, els sobre costos i les irregularitats detectades pel mateix òrgan en nombroses ocasions, en què s’ha limitat a recomanar una “major diligència” en matèria de planificació, contractació, seguiment i control. En canvi, en el cas dels processos oberts contra l’independentisme català, a dia d’avui ja s’han hagut d’abonar més de 15 milions d’euros en concepte de fiances per les causes derivades de la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O.

“El biaix ideològic que es desprèn d’aquest patró de comportament és del tot incompatible amb els principis propis d’un estat de dret, com el principi d’imparcialitat”, assenyala la iniciativa.

No en tenen prou amb la repressió política, policial i judicial, ara patim una greu repressió econòmica
Montse Bassa Diputada del Grup Republicà al Congrés

“No en tenen prou amb la repressió política, policial i judicial, ara patim una greu repressió econòmica”, denuncia la diputada republicana al Congrés Montse Bassa. “Perquè ens sentencien abans d’un judici, perquè ens volen embargar abans de defensar-nos, perquè no garanteixen el dret a la defensa, i perquè aquest tribunal que ens jutja no està format per jutges; de fet hi ha més de 200 treballadors que són familiars entre ells”, assenyala.

La comissió d’investigació, que haurà de comptar amb el suport majoritari del Congrés per a dur-se a terme, hauria d’investigar la política de contractació del Tribunal, així com les connexions i vinculacions personals dels consellers “i la seva incidència en el principi d’independència”, la “naturalesa política” de les acusacions dirigides contra l’independentisme català, i les garanties processals que han tingut les persones encausades. A més, també abordaria altres aspectes com, precisament, els perjudicis causats a les arques públiques per totes les operacions irregulars que no han estat “degudament enjudiciades” pel Tribunal.

“El Tribunal ha actuat sempre per interessos polítics, arxivant delictes flagrants comesos pels mateixos partits que trien els seus membres”, destaca Bassa, que llança una advertència: “Volem fer-los saber que encara que ens vulguin espantar, embargar o hipotecar, ens mantindrem fermes sempre i lluitarem per aconseguir l’amnistia i el dret a l’autodeterminació del nostre poble”.

Etiquetes