El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

Els republicans consideren que Felipe González ha de donar totes les explicacions sobre la seva implicació amb els GAL

El Grup Republicà al Congrés, juntament amb els partits d'EH Bildu, Junts per Catalunya, PNB, CUP i BNG ha sol·licitat aquest dijous la creació d'una Comissió d'Investigació per a esclarir les responsabilitats i vincles amb els GAL dels governs presidits per Felipe González.

La desclassificació d'uns informes de la CIA redactats el 1984 apunten a possibles connexions i implicacions directes de l'expresident González en la creació dels GAL, un grup que practicava l'anomenada "guerra bruta" i al qual es vinculen almenys 27 assassinats, desenes de ferits, extorsions i tortures. La CIA admet que aquest grup no només estava fora de la llei, sinó que també qüestiona la transició i "les credencials democràtiques del govern espanyol".

Els republicans creuen que la impunitat amb els GAL va ser i és absoluta. Les responsabilitats polítiques mai se'n van assumir per part del govern de González. Només una desena de persones van ser processades, i els màxims responsables d'aquell govern no van ser acusats formalment, ni han respost o donat explicacions, tot i els indicis de la seva implicació, que ara també confirma aquest informe.

Esquerra Republicana assenyala que aquest és un assumpte que afecta directament a la pròpia democràcia de l'Estat Espanyol, i per tant, no es pot quedar sense investigar. La memòria històrica i democràtica ha de basar-se en la justícia restaurativa, i després d'anys d'inacció demanen transparència i que s’assumeixin les responsabilitats necessàries. "Les víctimes dels GAL mereixen veritat, justícia i reparació", diuen els republicans.

L'objectiu de la Comissió registrada és investigar la implicació de Felipe González en la creació dels GAL. Així com, esclarir el grau de coneixement i possible participació per part de l'expresident i el seu govern en les accions del grup. I per últim, resoldre possibles responsabilitats polítiques.

Podeu consultar el document de la comissió d'investigació aquí: