El Parlament exigeix retirar l'aforament i privilegis a Joan Carles de Borbó i conclou que amb la regularització fiscal admet culpabilitat

A proposta d'Esquerra, la cambra catalana denuncia la connivència de l'Estat i reclama investigar si els fons aportats fa pocs dies a Hisenda tenen origen il·lícit

Retirar l'aforament i la condició de 'rei emèrit' a Joan Carles de Borbó i treure-li també tots els títols, honors, les prerrogatives, drets i privilegis institucionals, protocol·laris i econòmics.

Així ho ha aprovat el Parlament aquest divendres al debat monogràfic de corrupció, en avalar una proposta de resolució d'Esquerra Republicana que també exigeix a l'Estat fer tots els passos en aquest sentit. El text reclama al govern espanyol que apliqui un control financer per investigar si els fons aportats per a la regularització fiscal tenen un origen il·lícit.

Els republicans -han tirat endavant aquest text amb els vots a favor de l'independentisme, mentre que els comuns s'han abstingut-, han posat l'accent en la monarquia i han carregat contra Cs per voler falsejar sospites de corrupció sobre l'independentisme. Així ho ha explicat el diputat Jordi Orobitg.?

En aquest sentit, el Parlament també rebutja els intents i les estratègies de Joan Carles de Borbó per defugir les seves responsabilitats davant de la justícia per presumptes delictes de corrupció. I alerta que la regularització que s'ha fet pública els darrers dies comporta implícitament que Joan Carles de Borbó assumeix culpabilitat.

Els republicans han arrencat el suport del Parlament també per constatar que aquesta presumpta corrupció "no recau únicament en una responsabilitat individual sinó que ha estat possible amb la connivència de les principals institucionals de l'Estat".

Per tot plegat, el Parlament també ha considerat necessari que la Generalitat reclami a l'Estat no només fer tots els tràmits per retirar totes aquestes prerrogatives sinó que també apliqui un control financer per esbrinar si els fons que va dipositar davant d'Hisenda fa pocs dies tenen un origen il·lícit.

Per unes institucions transparents

El Parlament també ha donat suport a un altre text dels republicans que reclamen unes institucions netes de qualsevol indici de corrupció. En aquest sentit, la cambra ha assumit el compromís de tolerància zero i impulsar canals de denúncia segura.

I especialment destaca per aquest motiu el cas del consell esportiu de l'Hospitalet de Llobregat. El Parlament veu necessari que l'alcaldessa socialista i presidenta de la Diputació de Barcelona amb el suport de Jxcat, Núria Marín, sigui transparent sobre les informacions de les darreres hores i emprengui les mesures per aclarir els fets, assumint les responsabilitats necessàries. Aquest text s'ha aprovat tot i l'abstenció de JxCat i el 'no' del PSC.

Els republicans, que han proposat a tots els partits incloure la lluita contra la corrupció com una de les prioritats a l'hora de construir acords polítics, han arrencat també dos compromisos més: la reprovació a les recol·locacions en institucions públiques de les persones denunciades en casos d'assetjament -cal "excel·lir en l'exemplaritat i assumir responsabilitats polítiques"- i alhora demanar una auditoria interna arran de les detencions del secretari general de l'Esport.

La secretària general adjunta, Marta Vilalta, ho resumeix així!?