El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián
El portaveu d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián

Els republicans registren diverses iniciatives per acabar amb la inviolabilitat del rei i la opacitat de la Casa Reial, així com perquè els tribunals que vulnerin drets fonamentals siguin investigats

Esquerra Republicana ha llançat aquest dijous una ofensiva legislativa a Madrid contra la impunitat de les altes institucions de l’estat, tant de la monarquia com dels tribunals que vulnerin drets fonamentals, i que amb la legislació actual no pateixen cap mena de conseqüència. En aquest sentit, els republicans han registrat al Congrés i al Senat diverses iniciatives que afecten a les principals lleis que regulen el sistema judicial i la Casa Reial.

“Cada dia coneixem un escàndol nou sobre la monarquia, una institució que no només no té cap mena de legitimitat democràtica sinó que és opaca i corrupta, i sobre la qual no hi ha cap mena de control”, denuncia el portaveu republicà a Madrid, Gabriel Rufián. Per tal de combatre aquesta opacitat, els republicans han registrat una proposició de llei perquè el Tribunal de Cuentas passi a fiscalitzar també la Casa Reial, així com que el rei no estigui exempt d’haver de declarar com a testimoni en un procés judicial. “Sabem que el Règim del 78 està en plena operació de salvament de la Corona intentant desvincular la figura de Felip VI dels casos de presumpta corrupció que l’envolten, però són tants els casos que no cola allò de ‘jo no sabia res’”, apunta Rufián.

Per combatre els privilegis i la impunitat de la Casa Reial, també s’ha registrat una proposició no de llei per instar a totes aquelles forces que es considerin veritablement democràtiques a impulsar els canvis legals que siguin necessaris per eliminar la figura de la inviolabilitat del rei, així com a derogar la llei d’abdicació que atorga l’aforament a Joan Carles I.

“No pot ser que es vulnerin drets fonamentals a tribunals polititzats i no passi absolutament res"
Laura Castel Senador d'Esquerra Republicana - EH Bildu

Contra la vulneració de drets als tribunals

Els republicans també han registrat una proposició de llei de reforma del Poder Judicial per tal de que la Fiscalia estigui obligada a obrir diligències contra aquells òrgans i tribunals que siguin condemnats per la justícia europea per haver vulnerat drets fonamentals en les seves resolucions. “No pot ser que aquí es vulnerin drets fonamentals a tribunals polititzats i que quan al cap dels anys el Tribunal Europeu de Drets Humans ho tombi no passi absolutament res. Cal investigar si s’han pogut cometre delictes en resolucions judicials que han comportat privació de llibertat o suspensió de drets polítics”, defensa la senadora republicana Laura Castel.

Aquesta iniciativa també recull que els jutges que en els darrers quinze anys hagin dictat sentències que després la justícia europea ha determinat que vulneraven drets fonamentals no puguin accedir a càrrecs de l’alta magistratura, com per exemple el Consell General del Poder Judicial.

“Totes aquestes mesures són mesures de mínims que hauria de complir un estat democràtic, i malauradament estem convençuts que tornaran a posar en evidència el règim del 78, que empara la impunitat i fa servir tots els instruments que té a l’abast i més per atacar l’independentisme”, conclou Rufián.