Esquerra presenta una moció per retirar un monument franquista a Tortosa

Esquerra-Tortosa ha presentat una moció en què insta el Departament d'Interior a fer-se càrrec de la retirada del monument franquista als caiguts de la batalla de l'Ebre, així com a costejar el projecte per habilitar-hi una passarel·la de vianants. El grup de CiU, soci majoritari al govern, ja ha anunciat que rebutjarà la moció perquè considera que enderrocar el monument no és una prioritat per a l'Ajuntament, i perquè a Tortosa no hi ha una demanda social forta.

El portaveu d'Esquerra-Tortosa, Ricard Forés, va presentar la moció que sotmetran a votació en el ple ordinari de dilluns, un text que insta Interior a fer-se càrrec de la retirada del monument franquista, així com a costejar el projecte de la passarel·la de vianants que hauria de construir-se a la pilastra de l'antic pont de la Cinta. Així, Forés va recordar que el pont de la Cinta és un dels tres ponts de Tortosa que van volar-se durant la Guerra Civil, però que després de la dictadura franquista no va escoltar la demanda de la societat tortosina, que durant anys va reclamar que es reconstruís aquell pont. 'En el seu lloc, el règim del general Franco va preferir instal·lar un monument d'exaltació del règim totalitari i d'homenatge al bàndol vencedor de la guerra', va dir Forés.

El regidor d'Esquerra va remarcar que ja han passat 33 anys de la mort del dictador, i va assenyalar que la 'maduresa democràtica' de Tortosa és suficient per debatre 'amb tranquil·litat' si un monument pensat 'des del franquisme' pot continuar ocupant un dels espais més representatius de la ciutat, al mig del riu Ebre. 'El monument no pot ser durant més temps la imatge de Tortosa, una ciutat que vol ser oberta, cosmopolita, catalana i culta', va remarcar Forés. A més, el segon tinent d'alcalde va afegir-hi que Esquerra planteja el tema ara perquè Interior ha confirmat que hi ha una línia d'ajuts per retirar la simbologia franquista, en el marc de l'aplicació de la llei de la memòria històrica, i perquè a Tortosa 'ja hi ha tota una generació nascuda en democràcia'.

A més a més Esquerra dóna tot el suport a la campanya social paral·lela que s'ha organitzat a través del Facebook , que amb 4 dies ja porta un total de 585 adhesions i convida tothom a afegir-s'hi. El grup concret del Facebook es diu "Retirada del monument feixista de Tortosa" i ha rebut el suport, entre d'altres del cantant Gerard Quintanta, el ballarí Roberto Olivan o l'actriu Belén Fabra.