Joan Tardà, portaveu del grup d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats
Joan Tardà, portaveu del grup d'Esquerra Republicana al Congrés de Diputats

Esquerra Republicana al Congrés i al Senat exigeix explicacions al Govern espanyol per la difusió d'unes imatges des de dins d'un furgó de la Guàrdia Civil que participava en el comboi que aquest divendres ha recollit els presos polítics a Brians. Al Congrés es demana la compareixença del ministre de l'Interior, i al Senat, s'ha registrat una bateria de preguntes

El grup d'Esquerra Republicana ha registrat aquesta tarda la petició de compareixença del ministre de l'Interior al Congrés i una bateria de preguntes al Senat exigint explicacions per la gravació i difusió d'imatges, aquest matí, de la sortida dels presos i preses polítics de la presó de Brians, que s'han pres des de l'interior d'un dels furgons de la Guàrdia Civil que formaven part de la comitiva.

Esquerra exigeix la compareixença immediata en comissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una petició que firmen el portaveu del grup, Joan Tardà, i el portaveu adjunt i titular a la comissió, Gabriel Rufián. El també diputat Joan Margall, que el proper 11 de febrer parlarà en nom d'Esquerra en la compareixença que farà el ministre per donar explicacions per les detencions de fa uns dies a Girona sense ordre judicial, ja ha anunciat que la seva primera pregunta anirà sobre els gravíssims fets d'avui.

Per la seva banda, els senadors Mirella Cortès, Bernat Picornell i Xavier Castellana han registrat una bateria de preguntes al Govern, per ser respotes per escrit, sobre aquesta mateixa qüestió. Els senadors republicans demanen saber l'organització de l'operatiu, el seu comandament, el nombre de vehicles que n'han pres part i la identificació del vehicle i de l'agent que ha pres imatges des de l'interior d'un dels furgons -situat al costat del conductor-, mostrant entre rialles de mofa la gent que des dels vorals acomiadava els presos polítics que en aquell moment estaven deixant el centre penitenciari de Brians.

En una llarga bateria de 20 preguntes, el grup republicà al Senat pregunta sobre els protocols interns per a aquesta mena d'actuacions, si el Govern espanyol pensa estudiar el cas i si adoptarà mesures disciplinàries per la gravació i difusió de les imatges, que s'han acabat fent públiques des d'un compte anònim a les xarxes socials. Esquerra també demana que s'aclareixi si el compte en qüestió, on s'acusa els presos de nazis, pot ser propietat del propi autor de les imatges.