La diputada del Grup Republicà Maria Dantas, durant la seva intervenció al Congrés.
La diputada del Grup Republicà Maria Dantas, durant la seva intervenció al Congrés.

El Grup Republicà al Congrés insta el govern espanyol a auditar la influència de l’extrema dreta a la Justícia, les forces armades o l’Administració General de l’Estat

El Congrés dels Diputats ha debatut aquest dimarts una moció del Grup Republicà que reclama al govern de l’estat investigar la presència de l’extrema dreta als poders de l’Estat, i l’activisme ideològic que du a terme a estaments com el judicial, les forces armades i els cossos i forces de seguretat de l’Estat, entre d’altres.

La moció dels republicans insta l’Executiu a realitzar, en el termini màxim d’un any, un informe sobre l’activisme ideològic de la ultradreta a l’Administració General de l’Estat, i a elaborar, en un termini màxim de sis mesos, una auditoria sobre l’activisme d’ideologies antidemocràtiques i la proliferació dels discursos de l’odi a les forces armades i els cossos i forces de seguretat de l’estat.

Entre el 76 i el 78 ens van condemnar a la desmemòria
Maria Dantas Diputada del Grup Republicà al Congrés

En aquest sentit, la diputada del Grup Republicà Maria Dantas ha recordat les converses en un xat de militars retirats en què es demanava “afusellar 26 milions de fills de puta”. “No és anecdòtic. És un símptoma més del nivell de perillositat al qual s’enfronta el conjunt de la societat. No és un grup aïllat de nostàlgics, aquests franquistes se senten habilitats per transitar per uns carrers que es creuen seus”, ha afirmat la diputada.

Dantas ha denunciat que amb la fi de la dictadura es va permetre a la jerarquia franquista “ocupar espais a les institucions públiques, creant unes autèntiques dinasties endogàmiques”. “Entre el 76 i el 78 ens van condemnar a la desmemòria, a l’oblit”, ha afirmat la diputada.