Bernat Solé al monogràfic de corrupció al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Bernat Solé al monogràfic de corrupció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

El conseller Bosch i el diputat Solé han acusat el Partit Popular i Ciutadans de corrupció parlamentària

Tolerància zero amb la corrupció. És la bandera que ha defensat Esquerra Republicana aquest dimecres a la tarda durant el debat monogràfic que s'ha celebrat al Parlament. El portaveu parlamentari adjunt dels republicans, Bernat Solé, i el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, han reivindicat un sistema públic, social i polític basat en la transparència i les bones pràctiques, i que comporti també assumir responsabilitats.

En aquest sentit, Solé ha remarcat Catalunya com a capdavantera en la lluita contra la corrupció, “creant fa deu anys la primera oficina antifrau de l’estat espanyol o impulsant les diferents comissions d’investigació i d’estudi en aquest mateix Parlament, sobre el Frau i l’evasió fiscal”, ha explicat. Alhora, ha volgut constatar que el principal motor en aquesta defensa de les bones pràctiques ha estat sempre Esquerra Republicana, qui en ocasions s’ha trobat, ha dit, sola en la lluita: “Nosaltres posarem la línia vermella en la corrupció, exigirem a tothom amb qui haguem de seure que es desprengui de qualsevol llast”. També s’ha dirigit a Ciutadans: “Vostès en cap moment han plantejat aquest ple monogràfic per tal de lluitar contra la corrupció”; i ha afegit: “els seus socis de govern a Andalusia són els del Gürtel, els de la caixa B i els dels sobres de Bárcenas. Els del vestit de Camps i els de la ministra Ana Mato”.

El diputat republicà també ha posat en valor la tasca de les institucions catalanes en la persecució i denúncia contra la corrupció. Unes institucions que, ha assenyalat Solé, “sense cap tremolor de cames” han estat capaces de demanar explicacions a Jordi Pujol, a qui l’Agència Tributària n'ha quantificat el frau fiscal. En canvi, “el sistema judicial d’aquest país, més pensat per la protecció dels que evadeixen que per posar llum i taquígrafs als corruptes, n’ha arxivat la causa per prescripció”, ha denunciat. El diputat també ha fet referència explícita a diversos casos de corrupció de l’Estat espanyol com la trama Gürtel, el cas Nóos o els eres d’Andalusia, i d’altres ocorreguts a Catalunya com el cas Palau, el cas Pujol, el 3% el cas Pretòria.

Per acabar, ha subratllat que la lluita contra la corrupció és un pilar per bastir un nou model de país: "Volem bastir un país a través de la transparència i les bones pràctiques”. “Sap quina és la veritable tranquil·litat?”, s’ha preguntat Solé al final dela seva intervenció, “la de parlar en nom d’un partit sense cap cas de corrupció en els seus 89 anys d’història”.

 Alfred Bosch al monogràfic de corrupció al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Alfred Bosch al monogràfic de corrupció al Parlament de Catalunya / Marc Puig

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, que ha intervingut al ple, ha reivindicat la feina feta per part del departament en impulsar l’Estratègia de Lluita contra la Corrupció i l’Enfortiment de la Integritat Pública, aprovada pel Govern el passat mes de gener. En aquest sentit, Bosch ha destacat que Catalunya ja “és referent en transparència i bon govern, capdavantera a l’Estat”, i que l’estratègia “planteja mesures a curt termini amb impacte positiu”, com la protecció dels alertadors, la millora de la contractació pública i una major transparència respecte del personal de l’Administració.

El conseller també ha volgut dirigir-se amb duresa a Ciutadans, a qui ha tret en cara que “vulnerin” la presumpció d’innocència i “confonguin la diferència amb la delinqüència”. També els ha recordat els diversos casos de corrupció en què han estat involucrats, com el cas Cazorla, el cas Espartinas o el cas Enredadera: “Pocs alcaldes que tenen, poca representació institucional que tenen, i déu n’hi do l’exhibició de casos de corrupció que poden fer”, ha assenyalat. En canvi, ha reivindicat Esquerra Republicana com a garant de lluita contra la corrupció: "Poden pensar que Esquerra Republicana de vegades ha ficat la pota, però no hem ficat mai la mà a la caixa".

Per altra banda, i en relació a les delegacions catalanes a l’exterior, ha explicat que mantenir-les té un cost de 7 M€ anuals, “una xifra ben modesta comparada amb la del ministeri d’exteriors espanyol, que la multiplica per 200, o amb Andalusia, que hi dedica 24 M€ i té moltes més delegacions”.