Grup d'Esquerra Republicana - Eh Bildu al Senat
Grup d'Esquerra Republicana - Eh Bildu al Senat

  • Moció per conservar i garantir el servei de repartiment postal a la comarca de les Garrigues (Lleida):

La iniciativa presentada per la senadora republicana Sara Bailac, i que es va aprovar el 29 de març a la comissió de Despoblació i Repte Demogràfic, busca conservar i garantir el servei de repartiment postal a la comarca de les Garrigues. També exigeix al govern espanyol garantir el caràcter universal i públic del servei de repartiment postal preservant el seu finançament per garantir un servei de qualitat a les zones rurals que asseguri la cohesió social, econòmica i territorial, així com mantenir una ocupació digna i estable del personal per a la correcta prestació del servei. La moció pretén fer complir la transposició de la directiva postal europea que fixaria, en aquest cas, que tota la ciutadania de les zones rurals de Lleida ha de poder rebre correspondència almenys cinc dies a la setmana. “Apostar per l'equilibri territorial implica incorporar de manera transversal l'impacte sobre el món rural de les polítiques públiques. Si no hi ha una aposta clara i ferma per a frenar aquest deteriorament dels serveis públics, no podrem revertir la despoblació”, defensa Bailac.

  • Moció pel tancament desmantellament de la central nuclear de Cofrents (País Valencià):

La iniciativa defensada per la senadora republicana Elisenda Pérez demana el tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents, situada a l‘interior del País Valencià, a la comarca de la Vall de Cofrents – Aiora. Inclou, a més, la creació d’una comissió d’investigació sobre l’accident del 24 d’abril de 2022, el més greu registrat per la central. Per últim demana elaborar, en coordinació amb la Generalitat valenciana, un pla d'acció contra la despoblació i per la reactivació econòmica de l'àrea d'influència de la CNC. Aquest pla hauria d’incloure línies pressupostàries específiques i estudiar l'aplicació de fons europeus i programes de finançament del Banc Europeu d'Inversió per al foment de projectes d'emprenedoria en l’àmbit de la transició energètica a la Vall d'Aiora. “Les instal·lacions de la central estan obsoletes i deteriorades i això augmenta el risc de patir accidents”, va explicar la senadora republicana durant la seva intervenció a la comissió el passat 27 d’abril.

  • Esmena per la defensa de 800 llocs de treball a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat):

L'acord entre el grup d’Esquerra Republicana i el PSOE en la modificació de la Llei de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern, amb la finalitat de regular les estadístiques de microempreses i pimes en la contractació pública per ampliar la moratòria a l'impost de gasos fluorats fins a 2026, suposa assegurar prop de 800 llocs de treball de les empreses Aldo a Esplugues de Llobregat i GSK a Aranda de Duero. El punt de partida és que el desenvolupament de les estratègies per a la neutralitat climàtica han d'anar de bracet amb el procés d'adaptació del sector industrial per garantir el manteniment dels llocs de treball industrials i la generació i adaptació dels models productius per a fer-los sostenibles i competitius, evitant així l'externalització de la petjada ecològica a tercers països. Cal afavorir el desenvolupament sostenible amb dinàmiques de participació ciutadana, reindustrialització i relocalització, amb el benentès que només podran reeixir amb una visió oberta i sempre que estiguin connectades a escala europea.

  • 8 pisos de la SAREB a Roda de Ter per a lloguer social:

Després de mesos de negociació per part del govern municipal de Roda de Ter, liderat per Esquerra Republicana, i la manca d’interès de la SAREB com a resposta per arribar a acords per destinar part del seu parc habitatge a lloguer social, la feina del grup d’Esquerra Republicana al Senat va ser clau per desencallar la situació al municipi. Un dia abans de l’anunciada pregunta sobre aquesta qüestió a la sessió de control del ple de la cambra alta, la SAREB comunicava a l’alcalde de Roda de Ter, Roger Corominas, que estaven disposats a signar un conveni per posar a disposició de l’Ajuntament els pisos negociats inicialment. “La pregunta d'Esquerra Republicana a la vicepresidenta segona del Govern ha tingut efecte, i per fi s’han decidit actuar", celebrava la portaveu republicana Mirella Cortès a la seva intervenció al ple.

  • Moció per dotar de més personal a l’Oficina d’Estrangeria de Girona:

Esquerra Republicana va aconseguir el passat 25 d’Octubre amb una moció al Senat que el govern espanyol es comprometi a dotar de personal “amb urgència” l’Oficina d’Estrangeria de Girona, que tenia un 35% de vacants. La iniciativa reclamava que es garantissin els drets -també l’atenció presencial- de totes les persones estrangeres a través d’un servei públic amb estàndards de qualitat: “Hem d’evitar que les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables es vegin privades d'accedir als procediments administratius per no poder pagar un gestor o un advocat i facilitar el registre de les sol·licituds de residència o treball a la seu de la Subdelegació del govern espanyol a Girona”, resumia el senador Martí Deulofeu.