Laura Castel al ple del Senat
Laura Castel al ple del Senat

Esquerra Republicana ha presentat al Senat una moció que insta al govern espanyol a complir amb les recomanacions del Consell d’Europa dirigides a Espanya en referència a la via negociada per resoldre el conflicte polític i a reformar uns delictes anacrònics com son la sedició i la rebel·lió

Esquerra Republicana ha portat a debat al Senat la repressió contra l'independentisme i la defensa dels drets civils i polítics. Aquest dimecres els republicans han presentat una moció conseqüència d’interpel·lació que insta al govern espanyol a complir amb les recomanacions dirigides a Espanya incloses en la Resolució 2381 (2021), de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. Es tracta del conegut com a informe Cilevics - o Should politicians be prosecuted for statements made in the exercise of their mandate?-, aprovat el darrer 21 de juny del 2021, en què el Consell d’Europa admet que les i els líders independentistes empresonats eren presos i preses polítiques; convida Espanya a reformar el Codi Penal, concretament els delictes de rebel·lió i sedició; reconeix que l1 d’Octubre no hi va haver violència per part de la ciutadania; i proposa la via del diàleg i la resolució democràtica.

Des del mes de juny passat que es va aprovar aquesta resolució, Espanya no ha posat en marxa cap estructura per al seu seguiment i compliment, per això, la senadora republicana i única membre independentista de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Laura Castel, ha volgut recordar en la seva intervenció que “ser estat membre del Consell d'Europa implica, també per a Espanya, comprometre's amb els estàndards de qualitat democràtica, amb el respecte de l'estat de dret i amb la salvaguarda dels drets humans”. I ha fet un avís al govern de l’Estat: “Des del mes de juny, Espanya no ha complert les resolucions del Consell d’Europa”.

Espanya no compleix, ni vol complir
Laura Castel

A més, la republicana els ha recordat que “és una qüestió de mera voluntat política” i ha instat als dos partits que sustenten el govern espanyol, PSOE i Podemos, a fer passos en la línia del que demana la resolució del Consell d’Europa.

Finalment, la moció ha estat rebutjada per diferents grups parlamentaris, entre ells el grup Socialista, que amb el seu vot en contra han fet caure la moció. “Vostès, senyories socialistes, voten en contra, però els exigim que aclareixin com tenen previst restaurar els drets polítics als líders independentistes, com facilitaran el retorn dels exiliats. I, finalment, com procediran al tancament dels procediments penals”, els hi ha recriminat la senadora republicana Laura Castel.

Esquerra Republicana lamenta que amb el seu vot el PSOE confirmi que "Espanya no compleix, ni vol complir". I quan compleix, com en el cas dels indults, el fa a mig fer, i en detriment del principi d'igualtat". Castel ha clos: "Espanya continua deslegitimant i banalitzant el paper de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa quan ignoren les seves resolucions".