Esquerra Republicana impulsa una comissió d’investigació al Parlament sobre el projecte Castor

“Volem posar llum a un projecte que ha provocat un miler de terratrèmols a les comarques de l’Ebre i al Maestrat, un projecte que costarà als ciutadans 1.300 milions d’euros”, ha destacat el diputat republicà Lluís Salvadó

El Grup Republicà ha anunciat avui al Parlament que presentarà una Proposta de Resolució per impulsar una comissió d’investigació sobre el projecte Castor. “El que volem és posar llum a un projecte que ha provocat un miler de terratrèmols a les comarques de l’Ebre i al Maestrat, un projecte que costarà als ciutadans 1.300 milions d’euros”, ha manifestat el diputat Lluís Salvadó. L’objectiu és poder aprovar la Proposta de Resolució per majoria i que la comissió d’investigació es crei automàticament per mandat del ple del Parlament. El diputat republicà ha explicat que els propers dies acabaran de parlar amb altres grups perquè puguin sumar-se a la iniciativa i s’acabi entrant conjuntament.

La diputada Irene Fornós, que també ha presentat la proposta, ha fet un repàs cronològic del projecte Castor i ha destacat que Esquerra Republicana ha decidit impulsar la comissió d’investigació al Parlament després que els representants del bloc del 155 hagin bloquejat els intents de posar-la en funcionament al Congrés dels Diputats: “La comissió sobre el Castor s’hauria de crear al Congrés, però els companys d’Esquerra ho han intentat i no ho han aconseguit perquè no hi ha voluntat política per part de PP, PSOE i C’s”. Salvadó ha explicat, a més, que ara es tenen noves proves i l’informe del Síndic de Greuges que treu a la llum noves conclusions, motiu pel qual s’ha decidit tirar endavant la iniciativa ara.

“La comissió sobre el Castor s’hauria de crear al Congrés, però els companys d’Esquerra ho han intentat i no ho han aconseguit perquè no hi ha voluntat política per part de PP, PSOE i C’s”
Irene Fornós Diputada del Grup Republicà

El diputat ha apuntat dos grans temes que caldrà clarificar, el primer és la indemnització a l’empresa i que a més haurien d’assumir els mateixos consumidors i el segon, les negligències que van acabar provocant els moviments sísmics a la zona. “Ens sembla absolutament rellevant esbrinar si l’empresa va actuar amb mala fe o bé va fer-ho amb una negligència inassumible. Cal clarificar si l’empresa, com apunta l’informe del Síndic de Greuges, podia ser-ne conscient que ens trobaven davant “d’una pura especulació pseudocientífica sense cap base””, ha afirmat Salvadó. “I ens sembla que és de justícia, com a mínim, no pagar 1.300 milions d’euros a una empresa que ha provocat els moviments sísmics", ha afegit.

"Els consumidors haurem de pagar la indemnització del projecte Castor durant 30 anys", ha explicat Fornós. “És un projecte plagat de greus negligències tan per part de l’administració de l’Estat com per part de la pròpia empresa concessionària, darrera de la qual hi ha ACS. Greus negligències que es van portar a terme amb els governs socialistes i que posteriorment es van continuar pels govern del PP”, ha explicat Salvadó que ha destacat que precisament això és el que Esquerra vol posar llum.

Finalment, el diputat ha apuntat que el projecte continua provocant danys: “Un projecte que no és cosa del passat, que té encara molts danys de recorregut i que impacta frontalment sobre les competències del govern de la Generalitat de Catalunya”, ha conclòs.