La diputada Maria Dantas, en una intervenció al ple del Congrés
La diputada Maria Dantas, en una intervenció al ple del Congrés

Dues iniciatives republicanes a Congrés i Senat l'última setmana fan evident el gir del PSOE en l'aplicació de la Llei de memòria, fent-se enrere del que defensava el 2017 respecte a la seu policial escenari de tortures durant el franquisme

La comissió d’Interior del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres, amb els vots també del PSOE, una proposició no de llei (PNL) presentada pel Grup Republicà per convertir la comissaria de Via Laietana de Barcelona en un memorial de les víctimes del franquisme, com a escenari que va ser de repressió i tortura durant la dictadura i fins ben entrada l’anomenada transició. La iniciativa al Congrés arribava dies després que, al Senat, Esquerra Republicana va adreçar una reclamació al govern en el mateix sentit.

La diputada Maria Dantas ha estat l’encarregada de defensar la proposta a la comissió del Congrés. I ha començat citant el testimoni de Blanca Serra, una de les centenars de persones detingudes i torturades a la comissaria. "Les dues coses pitjors van ser que et peguin a la planta dels peus amb una porra i et posin una bossa d'escombraries al cap. La sensació que tens és que has de morir en qualsevol moment. Aquest edifici és tòxic. Emana desgràcia i llàgrimes només veure'l".

“No, senyor Rafael Pérez Ruiz; la comissaria de Via Laietana de Barcelona no és un ‘símbol de servei públic des de fa generacions’, sinó una infàmia, un record molt viu de tortura i mort de franquisme”, ha recordat Dantas contestant les polèmiques paraules de dies enrere del secretari d’Estat de Seguretat. I ha denunciat el canvi d’actitud del PSOE, que el 2017, estant a l’oposició, va aprovar una proposició republicana, llavors de la mà de Joan Tardà, que ja reivindicava la conversió de la comissaria en un memorial democràtic.

“Què ha passat?", s’ha preguntat Maria Dantas. “Doncs que ara governen, toca ser executius, toca actuar. I els fa por la Policia. Els tenen por, la mateixa por que els impedeix ser conseqüents amb la paraula donada a la ciutadania amb la derogació de la Llei mordassa, o el desplegament de la Llei de memòria, o fer marxa enrere a la Llei del sí és sí”. La diputada republicana ha lamentat que “la dreta olora la seva por i l’explota, l’aprofita”. “Mirin-se al mirall i recordin-se de quants dels seus van morir per defensar les seves sigles, els seus valors”, ha sentenciat.

Finalment, la iniciativa ha estat rebutjada amb 8 vots a favor i 29 en contra, que incloïen els dels diputats del PSOE (13), PP (9), VOX (5), i Ciutadans (1).

La Policia els fa por. I la dreta olora la seva por i l'explota, l'aprofita
Maria Dantas Diputada del Grup Republicà al Congrés

La iniciativa del Congrés ha arribat dies després que, al Senat, la també republicana Adelina Escandell insistís davant del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, durant la sessió de control al govern, en el compromís de recuperar l'edifici de la comissaria de Via Laietana per a convertir-lo en un espai memorialista. La senadora va recordar al ministre que la Llei de memòria democràtica recull que les polítiques públiques de memòria “han de canalitzar les aspiracions de la societat civil, incentivar la participació ciutadana i la reflexió social i reparar i reconèixer la dignitat de les víctimes de tota forma de violència intolerant i fanàtica”. “Compleixin la seva llei!”, va reclamar.

Una àmplia part de la societart civil barcelonina i catalana, al costat del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, “porta anys reivindicant la necessitat de convertir la comissaria de Via Laietana en un espai memorialista per a la ciutat de Barcelona”, va recordar Escandell. A més, el gener passat, 180 entitats de memòria popular van concretar aquesta reivindicació en una reclamació concreta enfront del ministeri que presideix Bolaños.

Era la tercera vegada que els republicans portaven aquesta demanda a la cambra alta. El 20 de desembre passat, el grup parlamentari republicà al Parlament de Catalunya també va presentar una moció, que va ser aprovada, que exigia al govern de l'Estat la resignificació de la prefectura de Via Laietana.