Laura Castel al ple del Senat
Laura Castel al ple del Senat

La republicana Laura Castel, conjuntament amb 21 membres de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, ha presentat una declaració conjunta arran de la detenció de Puigdemont

Aquest dijous, 30 de setembre, 21 membres de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, liderats per la senadora d’Esquerra Republicana Laura Castel, han signat i registrat una declaració conjunta que insta el Consell d’Europa a reclamar a Espanya “l’amnistia per a totes aquelles persones polítiques actives i assetjades judicialment”, així com a “negociar l’autodeterminació”. L’escrit sorgeix arran de la detenció del president Carles Puigdemont el passat 23 de setembre a l'Alguer (Itàlia), a conseqüència d’una euroordre.

Els signants també expressen en aquesta declaració conjunta la seva preocupació “davant la repressió que exerceix l’Estat espanyol des de l’any 2017 sobre polítics i simpatitzats independentistes”, i exigeixen la “retirada de les ordres de detenció i extradició contra els polítics catalans exiliats”.

Fa uns mesos l’Assemblea Parlamentària ja es va posicionar a l’Informe Cilevics, aprovat per més del 60% de la cambra europea i els vots en contra del Partit Popular i el Partit Socialista espanyol, sobre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, instant el govern de l’Estat a alliberar els presos i preses polítiques, i va reconèixer, també, que no es pot “abusar de l'extradició o l'aixecament irregular d'immunitats per silenciar iniciatives disruptives”.

Com ha explicat Castel en declaracions a la cambra europea, al text també es condemna l’estratègia judicial duta a terme pel Tribunal Suprem espanyol, perquè “posa en perill els principis de solidaritat entre membres de l'espai de la Unió Europea i viola els drets humans fonamentals”. A més, la republicana ha afegit que els parlamentaris assenyalen la necessitat de trobar “una solució que respongui a les aspiracions dels catalans”.

Entre els signants d’aquesta declaració europea, a més de la mateixa senadora d’Esquerra Republicana, Laura Castel, hi ha representants de Bèlgica, Alemanya, Dinamarca, Àustria, Xipre, Grècia, Irlanda, Itàlia, Suïssa, França, Islàndia, Turquia i Espanya (PNB).

Enllaç al document: https://pace.coe.int/en/files/29509#trace-1