El Parlament exerceix el dret de petició dels diputats davant el Parlament Europeu pel CatalanGate

Esquerra Republicana, Junts, CUP i comuns acorden enviar tres diputats a Brussel·les per denunciar el cas i demanen a Europa canvis legals per evitar un nou cas Pegasus

Arran d’una moció d'Esquerra Republicana de fa un mesos, el Parlament ha aprovat aquest dimecres traslladar el debat del cas Pegasus al Parlament Europeu. Concretament, el text -ha estat presentat i avalat per Esquerra, Junts, CUP i comuns- demana dues coses: canvis legals a Europa perquè no es torni a repetir i enviar tres diputats a l'Eurocambra per denunciar el cas.

Per una banda, doncs, els diputats i diputades han aprovat per àmplia majoria sol·licitar que la institució europea els rebi per tractar el cas d’espionatge il·legal més massiu de la història. Per fer-ho, els grups proposants apel·len el dret de petició davant el Parlament Europeu, un mecanisme que la cambra catalana no utilitza des de la dècada dels 80.

L’eina parlamentària permetria enviar tres diputats catalans a la institució europea, per tal que compareguin, com demanen els grups, davant la comissió de peticions, per una banda, i la comissió encarregada d’investigar el Catalangate al Parlament Europeu, sempre que l’Eurocambra accepti la petiticó del Parlament de Catalunya. L’objectiu de les compareixences és denunciar, en primera persona, l’espionatge que han patit més de seixanta persones del moviment independentista.

"Com que la defensa dels drets no la podem trobar a l'estat espanyol ni en l'esfera política, per les barreres polítiques a una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats [...] ens veiem obligats, abocats a instar al Parlament Europeu i ho fem pels canals que tenim", ha explicat el diputat republicà i portaveu adjunt, Jordi Orobitg.

De fet, a més de la compareixença de tres representants, en segon lloc, els quatre grups parlamentaris exigeixen un canvi del marc legal europeu que permeti evitar un nou cas Pegasus. El cas d’espionatge del Catalangate vulnera diversos punts de la Carta dels drets humans de la Unió Europea. Per contra, l’actual legislació de la institució europea, que se sustenta en aquesta Carta, no garanteix que els estats membres no vulnerin sistemàticament els drets dels seus ciutadans, especialment els relatius a les comunicacions.

Esquerra Republicana, Junts, CUP i comuns reclamen atendre aquesta situació i impulsar mecanismes per evitar pràctiques il·legítimes i il·legals, sobretot en termes de comunicació, com és el cas del Catalangate.

Els republicans, en aliança amb Junts, CUP i comuns, impulsen doncs aquests mecanismes per elevar a Europa el cas Pegasus perquè continuï sent "un referent mundial en la defensa de la llibertat i la democràcia". "Perquè rebutgi tots els tics i pràctiques autoritàries i demofòbiques que malauradament planen sobre el continent, també en estats com l'espanyol que gosen autoproclamar-se democràcies plenes", ha conclòs Orobitg en intervenir al ple.