Oriol Junqueras, en roda de premsa / Marc Puig
Oriol Junqueras, en roda de premsa / Marc Puig

Els republicans criden a capgirar la participació després que molts vots es quedessin a casa aquest diumenge, una abstenció que facilita l’entrada de partits com PP i Vox a les institucions

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha situat Esquerra Republicana com l’antídot i la garantia per frenar la dreta i l’extrema dreta després dels resultats electorals d’aquest diumenge 28M i tenint en compte la nova convocatòria electoral per al Congreso que ha anunciat Pedro Sánchez per al 23 de juliol.

“La formació política que està més alllunyada del quer representa la dreta i l’extrema dreta, de PP i Vox, és Esquerra; perquè ni per activa ni per passiva Esquerra Republicana mai ha contribuït a una majoria de la dreta espanyola, mai hem facilitat cap votació de la dreta i l’extrema dreta espanyola”, ha apuntat Junqueras en roda de premsa aquest dilluns.

Junqueras ho ha dit fent una crida també a capgirar les xifres de participació al juliol, molt baixes aquest diumenge en clau local. En aquest sentit, ha constatat una altra cop que la baixa participació castiga formacions com Esquerra especialment i facilita a l’alça l’entrada de partits que fins ara eren minoritaris a Catalunya com PP i Vox.

Malgrat tot, el president d’Esquerra ha tornat a felicitar, com va fer diumenge, els guanyadors de les eleccions municpals. “No són els resultats que voldríem però som segona força a tota l’àrea metropolitana: treballarem per ser la primera”, ha apuntat Junqueras.

La direcció dels republicans, que comença a trebllar ja en l’escenari electoral del 23J, ha agrait també la feina feta als ajuntaments fins ara republicans a molts llocs del país i que “malauradament no podran donar continuitat a la seva tasca, feta en un context molt difícil”, ha advertit.

I sobre pactes postelectorals especialment en ciutats com Barcelona, Junqueras ha assegurat que la iniciativa de moure fitxa per buscar suports l’ha de fer Xavier Trias. “No tenim cap voluntat d’oferir l’alcaldia de Barcelona al PSC; no l’hem tingut mai i ho hem dit sempre: el que no sé és si Trias té tan clar que no vulgui arribar a un acord amb Collboni”, candidat del PSC a l’alcaldia.