Jové: “Negar-se a sotmetre’s a un debat d'investidura o especular amb noves eleccions és no prendre's el país seriosament”

Esquerra Republicana de Catalunya lamenta la falta de força i lideratge del PSC i Junts

Els republicans lamenten la incapacitat i la irresponsabilitat del PSC i de Junts, després que aquest dimecres s’hagin negat a sotmetre’s a un debat d’investidura al Parlament jugant amb el calendari electoral en benefici partidista. “Negar-se a sotmetre’s a un debat d’investidura o especular amb unes noves eleccions és no prendre’s el país seriosament”, ha etzibat el president del grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya, Josep Maria Jové.

Jové ha denunciat que els dos partits guanyadors de les eleccions no siguin capaços d’explicar la seva proposta de país a través d’un debat d’investidura, i ha assegurat que “si s’amaguen és per incapacitat i per irresponsabilitat”.

El president del grup parlamentari també ha advertit, tant a socialistes com a convergents, que no donin per descomptat el suport d’Esquerra Republicana. “Els vots d’Esquerra no serviran per revertir les polítiques transformadores que hem impulsat els últims anys”, ha dit Jové. “Prenguin-s’ho seriosament perquè farem valdre els nostres 20 diputats i diputades, i serem exigents”, ha afegit.

 La samarreta de 'Xàtiva renaix de les cendres' ha ocupat l'escó del diputat republicà a l'exili, Ruben Wagensberg, durant el ple d'aquest dimecres. MARC PUIG.
La samarreta de "Xàtiva renaix de les cendres" ha ocupat l'escó del diputat republicà a l'exili, Ruben Wagensberg, durant el ple d'aquest dimecres. MARC PUIG.

En aquest sentit, els republicans han retret la falta de lideratge a l’hora de construir una majoria alternativa. “No han sabut, o no han volgut, bastir les majories que tant reclamaven al Govern republicà”, ha assenyalat Jové, i ha recordat que hi hauria acords que sumarien majoria, com un entre PSC i Junts. De fet, i tal com ha dit el president del grup parlamentari d’Esquerra, la sociovergència ha sumat reiteradament al Parlament per anar a la contra del Govern de Pere Aragonès o en votacions sobre el model de país.

Per tot això, Jové ha responsabilitzat a les dues formacions de trobar les majories que facin possible un govern alternatiu al d’Esquerra. “Arribar al 26 d’agost amb la feina feta o abocar-nos a unes eleccions al 13 d’octubre és, només, a les seves mans”, els ha dirigit Josep Maria Jové.

La samarreta 'Xàtiva renaix de les cendres', a l'escó de Wagensberg

Aquest dimecres els republicans han col·locat a l'escó 76, el del diputat exiliat Ruben Wagensberg, la samarreta amb el lema 'Xàtiva renaix de les cendres', que des de fa uns anys diputats independentistes han lluït a les sessions constitutives.

L'han portat David Fernàndez, Lluís Llach, Wagensberg el 2018, i Dolors Sabater fa tres anys, que la retorna ara al diputat republicà com a gest antirepressiu. Col·locarà la samarreta a l'escó el president del grup parlamentari d'Esquerra, Josep Maria Jové, a l'inici del ple d'avui.