Solé: 'Hem exercit de referència per als catalans confinats fora del país; un 75% dels casos que ens han contactat ja són a casa'

Exteriors reivindica les delegacions com una eina útil i aposta per "seguir obrint-se al món" com a via per a millorar la vida de la ciutadania

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha defensat aquest dimecres la tasca del seu departament -tant de comitè de crisi com de les delegacions a l'exterior- per acompanyar i ajudar els catalans que s'han quedat bloquejats fora del país en plena pandèmia de la COVID-19.

"Hem exercit de referència per a les persones, són moltes les que ens ho han agraït", ha assegurat Solé en la seva primera compareixença al Parlament com conseller d'Exteriors. Durant la seva intervenció, ha elevat a 903 la xifra de consultes des de diversos punts del món, que implica pràcticament 2.000 persones ateses. "I avui podem dir orgullosos que el 75% dels casos que ens han contactat ja són a casa", ha relatat Solé.

El conseller d'Exteriors ha constat així que la tasca del seu departament no és més que el que fan altres països. I precisament per això ha fet valdre les delegacions també com una "eina útil" per a la ciutadania, malgrat que diverses veus n'hagin qüestionat la necessitat. "Avui és la prova fefaent que som al servei de les persones", ha reblat Solé evidenciant als grups parlamentaris que la conselleria hauria pogut fer més amb plenes competències i mantenint l'aposta per "obrir-se al món" com a via per a millorar la vida de la ciutadania.

Solé, que ha explicat que Exteriors també recull bones pràctiques d'arreu del món per posar-les en coneixement del Govern, ha defensat a més la necessitat de fer realitat l'objectiu del 0,7% en cooperació, per solidaritat però sobretot per "responsabilitat" amb altres països. És un dels reptes que es marca com a nou conseller; també ho són l'Agenda 2030 per a un món sostenible, i la transparència i participació ciutadana en la gestió pública.

En aquest sentit, Solé també ha fet una defensa clara de la tolerància zero amb casos d'assetjament sexual i laboral per eradicar-los de la societat. El conseller ha reclamat, docns, combatre-ho de forma contundent, eficient i ràpida, i sobre la gestió del presumpte cas a Exteriors, ha posat al centre l'acompanyament a les víctimes i protocols per protegir-les.

Comissió bilateral

Durant la compareixença, el conseller de Relacions Institucionals ha lamentat la recentralització de l'Estat enmig de la pandèmia. "Nosaltres no estem en guerra, estem amb la vida; i quan més cooperació falta, és quan el govern de l'Estat ha recorregut a la recentralització, no hi estem d'acord", ha alertat Solé.

I aquest context i amb la mirada posada a futur, el conseller també ha advertit que el diàleg no és una fase definitiva en política. "M'agraden els acords; [...] ho farem amb cordialitat, però un diàleg sense acords no té sentit", ha dit. Per això ha advertit que la comissió bilateral amb l'Estat està condicionada a la mesa de negociació que permeti avançar en reclams socials majoritaris com l'amnistia i el dret a l'autodeterminació.

Etiquetes