El candidats de Més per Manacor i Esquerra Republicana en un acte de campanya del passat mes de maig
El candidats de Més per Manacor i Esquerra Republicana en un acte de campanya del passat mes de maig

El darrer cicle electoral amb quatre eleccions a les Illes Balears i Pitiüses ha reforçat als republicans a les Illes Balears mantenint el nombre de regidories i amb gairebé un 5% dels vots a les eleccions europees

El creixement d’Esquerra Republicana en els darrers comicis va més enllà de Catalunya. El partit republicà a les Illes Balears s’ha consolidat com una força progressista i sobiranista amb representació a diferents ajuntaments i al parlament balear. Així, en les eleccions municipals del 26 de maig, Esquerra Republicana va obtenir 10 regidors a les Illes Balears, mantenint els mateixos que el 2015. El president d’Esquerra Republicana a les illes, Joan Llodrà, valora “com a bon resultat” mantenir la desena de regidories: “Hi ha militants d’Esquerra que han estat triats regidors a Manacor, Sant Josep, Santanyí, Pollença, Bunyola i Banyalbufar”, concreta.

Entre aquests resultats el més destacable és a la població mallorquina de Bunyola, on els republicans han mantingut l’alcaldia una legislatura més amb Andreu Bujosa al capdavant. Segons Llodrà, aquesta fita “consolida l’aposta feta a les Balears, i especialment a Bunyola, d’obrir-nos a tots els sectors propers”, tenint en compte la “dificultat per eixamplar el missatge de justícia social i llibertat nacional més enllà dels més convençuts”, afegeix.

També cal fer menció als resultats d’Esquerra Republicana a Manacor, la tercera ciutat més poblada de Mallorca amb 40.000 habitants. El partit ha ampliat els resultats amb 6 regidors, un més que el 2015, i continuarà formant part del govern progressista de la població. “Des de MÉS-Esquerra se n’espera un lideratge dins Mallorca, que es pugui demostrar com fins ara que la coherència i la valentia són premiades i que a més és en benefici del poble”, explica Joan Llodrà sobre el paper dels republicans dins l’executiu manacorí.

Hi ha militants d’Esquerra que han estat triats regidors a Manacor, Sant Josep, Santanyí, Pollença, Bunyola i Banyalbufar
Joan Llodrà President d'Esquerra Republicana a les Illes Balears

En canvi, els resultats de les eleccions insulars i autonòmiques del passat mes de maig no van ser tan positius per la coalició dels republicans al passar de 6 a 4 diputats al Parlament de les Illes Balears. Sobre això, el president del partit a les Illes Balears destaca que “el lleuger retrocés del sobiranisme d’esquerres no impedirà la conformació d’un govern progressista a les Balears”. De fet, la socialista Francina Armengol ja ha estat reelegida nova presidenta de les Illes Balears. Llodrà concreta que “la baixada és més acusada a Mallorca que a Menorca fruit segurament que MÉS per Menorca, liderada ara al Parlament pel militant d’Esquerra Josep Castells, ha sabut marcar un perfil propi davant el PSOE”.

Ara Repúbliques supera els 20.000 vots
Un altre resultat més que destacable a les illes és el de les eleccions europees on la coalició integrada per Esquerra Republicana, Ara Repúbliques, va ser sisena força amb 20.530 vots, un 4.95% dels sufragis. Aquest resultat per a Joan Llodrà “suposa una fita enorme”, sobretot si es té en compte que “les altres dues candidatures sobiranistes, Junts i Més-Compromís, sumaren 23.000 vots entre les dues. Un resultat gens menyspreable de més del 10% entre les tres”, afegeix Llodrà.

En el context actual, amb presos polítics i exiliats, entre ells el mallorquí Josep Valtònyc, el president d’Esquerra Republicana a les Illes celebra “les grans mostres de solidaritat que s’han mostrat des de les Balears”, també en forma de resultats electorals.