Esquerra Republicana exigeix a l’Estat espanyol el compliment del dictamen de l’ONU que reclama “l’alliberament dels presos” polítics

Alfred Bosch, Marta Rovira, Sergi Sabrià i Joan Ignasi Elena reclamen de nou la immediata excarceració dels presos polítics arrel de la resolució de les Nacions Unides que considera “arbitrària” la seva privació de llibertat

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha exigit al govern espanyol que compleixi amb "el dictamen de l'ONU sobre l'alliberament dels presos polítics” i ha assegurat que “els poders de l'Estat han de complir amb els dictàmens de Nacions Unides".

Aquest organisme internacional ha fet públic avui una resolució que considera “arbitrària la privació de llibertat” d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez per diferents motius, com ara que és impossible trobar “el fonament jurídic que ho justifiqui” o perquè “constitueix una vulneració del dret internacional” per opinió política, segons es recull en el dictamen.

El document també assenyala que s’ha d’indemnitzar i reparar els presos polítics i que hi ha d’haver una investigació exhaustiva i independent. De fet, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, a través de Twitter, ha fet referència al dictamen: “és molt clar i demana actuar al govern del PSOE”, ha piulat.


Espanya serà un d’aquells 5% de països que no compleix les resolucions de l’ONU? Nosaltres ho tenim clar: llibertat pels presos polítics i retorn dels exiliats immediatament. Prou repressió com a venjança
Sergi Sabrià President del Grup Republicà al Parlament

En la mateixa línia que el conseller Bosch s’ha expressat el president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, en la seva intervenció al ple: “La presó preventiva dels nostres amics presos polítics és desmesurada, injusta, desproporcionada i vulnera els drets humans”. “Avui l’ONU demana la seva excarceració i indemnitzacions, després d’aquesta resolució exigim que siguin alliberats de manera immediata”, ha afegit Sabrià.

El president del grup parlamentari ha estat contundent i ha preguntat si l’Estat espanyol s’atrevirà a ometre una resolució de les Nacions Unides: “Espanya serà un d’aquells 5% de països que no compleix les resolucions de l’ONU? Nosaltres ho tenim clar: llibertat pels presos polítics i retorn dels exiliats immediatament. Prou repressió com a venjança”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el portaveu jurídic d’Esquerra Republicana, Joan Ignasi Elena, des de les portes del Tribunal Suprem on encara se celebra el judici a la democràcia, també s’ha referit a la resolució de l’ONU: “Fem una crida a l’Estat espanyol i al tribunal que abandonin aquesta escalada de repressió, que s’iniciï un diàleg sobre la situació que viu Catalunya i que posin en llibertat les persones encausades de forma immediata”.

Així mateix, Elena ha recordat que el grup de treball que ha redactat aquest informe farà un seguiment de la qüestió per reclamar que, allò que ha afirmat en el dictamen, es compleixi: “No oblidem que en dos casos recents a Europa, a França i a Polònia, es va prendre la decisió de deixar-los en llibertat”, ha conclòs.